Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u New Yorku da Hrvatska odluke o zatvaranju granica treba donositi u dogovoru s Europskom unijom, naglasivši da se zauzima za strogu kontrolu granica zemlje suočene s golemim brojem migranata, ali ne i za potpuno zatvaranje.

Komentirajući ponovno otvaranje granice sa Srbijom u petak poslijepodne, predsjednica Grabar-Kitarović je također kazala da Hrvatska mora “pokazati solidarnost i nikako ne smije doći do prijepora sa susjedima”.

“Ono što cijelo vrijeme tražim je stroga kontrola granice, dakle, ne potpuno zatvaranje. Treba službene prijelaze držati otvorenima, a zatvoriti kukuruze, polja i šume kroz koje migranti prolaze ilegalno”, rekla je Grabar-Kitarović, koja u New Yorku sudjeluje na globalnom summitu o održivom razvoju.

 

  • “Sve što radimo mora biti u dogovoru s Europskom unijom, u skladu s onim što je dogovoreno da se zaštite vanjske granice, prvenstveno između Turske i Grčke, ali ja bih isto tako ustrajala i na pomoći Hrvatskoj da se kontrolira granica između Srbije i Hrvatske”, rekla je Grabar-Kitarović.

 

“Naravno, u svemu tome moramo pokazati solidarnost i nikako ne smije doći do prijepora s našim susjedima”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Vlada je u petak poslijepodne otvorila za sav promet granicu sa Srbijom, koja je bila zatvorena zbog migrantske krize koja već tjednima ugrožava odnose država jugoistočne Europe. Srbija je uzvratila ukidanjem protumjera te je time okončana kriza u odnosima dviju zemalja.

Komentiraj

PREKOHINA / Darko VLAHOVIĆ
Podijeli objavu
Prethodni članakTrikovi za zaštitu od internetskog kriminala
Sljedeći članakVIDEO: Pogledajte Obaminu zdravicu Xi Jinpingu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.