Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović u srijedu je nakon predsjedničkog summita Brdo-Brijuni kazala da je jugoistok Europe  područje o kojem se više ne razgovara negdje drugdje nego područje s kojim se razgovara.

“Jugoistok Europe je područje o kojem se više ne razgovara negdje drugdje, nego područje s kojim se razgovara”, kazala je predsjednica i dodala da je ohrabrena  predanošću svih sudionika skupa, a pogotovo počasnih gostiju, “unaprijeđenju i podupiranju euroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u proces Brdo-Brijuni”.

“Vjerujem kako smo se upravo obvezali ostvariti stratešku viziju Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru i koja nije potpuna bez jugoistočne Europe”, rekla je predsjednica i pozvala sve da prestanu rabiti pojam zapadni Balkan jer se ovo područje treba nazivati onim što on jest, a to je jugoistočna Europa.

  • Osvrnuvši se na najnovija događanja u svijetu, ocijenila je da je ovo “prijelomni trenutak za Europu, NATO i svjetsku zajednicu zbog sigurnosnih izazova, terorizma, ekstremizma i radikalizma”.

“Iz Zagreba, kao vođe, uputili smo snažnu poruku kako možemo učiniti više nadograđujući naš dijalog i suradnju na svim razinama. Za trajnu stabilnost cijele Europe potrebno je osigurati stabilnost i blagostanje i u jugoistočnoj Europi. Za stabilnost i blagostanje jugoistočne Europe potrebni su nam snažni partneri i saveznici”, poručila je Grabar-Kitarović.

Smatra da je to moguće postići jačanjem dijaloga ovog područja, Europske unije i SAD-a. Po njezinim riječima, “konsolidiranje Europe jedino je moguće ako EU obuhvati i jugoistočnu Europu”.

Poslala je poruku da će Hrvatska i Slovenija u tome imati ulogu snažnog zagovornika svih država procesa Brdo-Brijuni.

Hrvatska predsjednica vjeruje da će se SAD  još više angažirati u politički život Bosne i Hercegovine, a 20. godišnjica Daytonskog sporazuma dobar je trenutak da se razmotri učinjeno i krene dalje.

“Za mene je razgovor o BiH bio bitan dio razgovora s potpredsjednikom Bidenom”, kojemu sam “jasno rekla” da BiH vidim kao “državu tri jednakopravna konstitutivna naroda”, rekla je Grabar-Kitarović kasnije u intervjuu za HTV.

  • Promjene u BiH moraju biti i “institucionalne prirode, nadogradnja BiH kako bi ona postala politički emancipirana, funkcionirajuća država”, rekla je.

Predsjednica je kazala da je na sastanku potpredsjedniku Bidenu osobno predstavila incijativu Baltik-Crno more-Jadran, rekla je u intervjuu.

“To nikako nije američka tampon zona (prema Rusiji), to je isključivo inicijativa koju sam pokrenula osobno”, rekla je predsjednica o uspravnici Baltik-Crno more-Jadran.

S time u svezi zauzela se za što skoriju izgradnju LNG terminala na Krku kako bi se ostvarilo gospodarsko povezivanje i energetska neovisnost.

Proces Brdo-Brijuni ustanovljen je kako bi se kroz reforme integrirala jugoistočna Europa u EU. Integracija je usporena kako zbog nestajanja optimizma proširenja, tako i činjenice da su zemlje usporile u provedbi reforma, rekla je predsjednica koja priznaje da je taj proces danas složeniji nego za ranijih krugova proširenja.

“Da bi ste danas preskočili ljestvicu nije više dovoljno samo skakati, već treba i motka”, rekla je citirajući jednog sudionika današnjeg summita.

“Činjenica je da se pooštravaju kriteriji”, a zbog migrantske krize i sigurnosno pitanja bit će i oštriji, zaključila je.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.