Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu da je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka “zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti Predsjednice Republike”, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja.

“Tome u prilog govori i činjenica kako je ova odluka donesena, koje li slučajnosti, na istoj sjednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjeru sukoba interesa visokog dužnosnika Vlade Republike Hrvatske. Predsjednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe. Budući da ničim nije dovela u pitanje načela obnašanja javne dužnosti, Predsjednica Republike opet će učiniti isto”, stoji u priopćenju iz njezinog Ureda.

Povjerenstvo za sukob interesa u srijedu je odlučilo pokrenuti postupak protiv Grabar-Kitarović kojim će utvrditi je li povrijedila načelo vjerodostojnosti dužnosnika.

Predsjednica je, naime, naknadu od 1,17 milijuna kuna za troškove svoje predsjedničke kampanje uplatila HDZ-u koji ju je i kandidirao kako bi se kasnije taj novac uplatio u humanitarne svrhe.  To povjerenstvo ne dovodi u pitanje, no sporno im je da je predsjednica, kako su prenosili mediji, tijekom prošle godine nekoliko mjeseci odlučivala kome će se taj novac uplatiti te nazočila uručivanju donacija. Tako je, smatra Povjerenstvo, nastavila surađivati s bivšom strankom iako ne bi smjela.

Povjerenstvo će također pokrenuti postupak protiv Ante Kotromanovića jer je privatnim zrakoplovom putovao na Mali Lošinj, a račun je platila tvrtka koja se želi proširiti na uvalu Kovčanje koja je u vlasništvu države, pa postoji bojazan da bi se ministar mogao dovesti u zavisan odnos prema tvrtki koja je platila.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.