Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od četvrtka do subote boravit će u posjetu Bosni i Hercegovini, priopćeno je s Pantovčaka.

Hrvatska predsjednica dobitnica je nagrade Isa-bega Ishakovića za 2015. godinu, koja će joj biti uručena u četvrtak u Sarajevu. Dodjeljuje je nevladina udruga “Klepsidra” sa sjedištem u glavnom bosanskohercegovačkom gradu.

Udruga koja je utemeljena 2005. godine s ciljem promicanja multikulturnog i multietničkog nasljeđa Bosne i Hercegovine prošle je godine ovu nagradu dodijelila slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, a godine 2008. dobio ju je tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Među prijašnjim dobitnicima su i sadašnji predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Nagrada “Isa-beg Ishaković” ime je dobila po osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog središta u tom razdoblju.

Grabar-Kitarović sastat će se istoga dana u Sarajevu s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Drugog dana radnog posjeta Bosni i Hercegovini, u petak, 11. rujna predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Mostar, a u subotu putuje u Banja Luku gdje je predviđen susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i biskupom Franjom Komaricom.

Hrvatska predsjednica boravila je u službenom posjetu BiH u ožujku ove godine, nekoliko tjedana poslije stupanja na dužnost, i to joj je bio prvi inozemni službeni posjet u mandatu.

Komentiraj

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.