Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je na na konferenciji u organizaciji Večernjeg lista ‘Hrvatska kakvu trebamo’ izjavila kako je nužno osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima.

“Ključne su tri zadaće: osigurati potrebne mehanizme koje će roditeljima olakšati roditeljstvo, jačati veze s iseljeništvom i stimulirati povratak iseljenika, te sustavno pristupiti i provedbi dugoročne politike useljavanja, vodeći računa o njihovim mogućnostima trajne uključivosti u hrvatsko društvo”, navela je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako se obrazovni sustav mora mijenjati kkao bi se omogućilo više ‘dualnog obrazovanja’. “Ključ je uspjeha u našim nastojanjima za demografskom obnovom i promjena mentaliteta. Kad shvatimo da ulaganje u djecu i mlade nije trošak, nego investicija, neće biti straha za hrvatsku budućnost”, poručila je.

Predsjednica je govorila i o demografiji, te istaknula kako Hrvatska ‘stari, umire i odumire’. Dodala je kako ne trebamo raditi samo na tome da se zaustavi egzodus mladih, već i na povratku onih koji su već otišli iz Hrvatske.

Komentiraj