Slovenija i Hrvatska ponovno su u petak iznijele posve različita stajalista oko granične arbitraže kada je slovenski predsjednik Borut Pahor rekao da bi sud trebao nastaviti rad, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic upozorila da bi jednostrana odluka mogla izazvati incidente.

“U praksi nema problema, režim plovidbe u Savudrijskoj vali odvija se na dobrobit građana, nema nikakvih incidenata. Bojim se da bi jednostrana odluka suda mogla donijeti probleme i incidente”, rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

Pahor je ponovio da bi sud trebao nastaviti rad i donijeti odluku, a hrvatske građane i političare podsjetio da je rješavanje graničnog spora arbitražom bio dio referenduma na kojem je Slovenija pristala da Hrvatska uđe u EU.

“Većina Slovenaca tada je bila da se Hrvatska pozove u EU, a da sud riješi granicu. Oni koji na hrvatskoj strani odlučuju o sudbini sporazuma trebali bi na  umu imati tu okolnost”, istaknuo je Pahor.

Grabar-Kitarovići i Pahor sudjelovali su u Varaždinu na trilateralnom sastanku na kojem je bio i austrijski predsjednik Hans Fischer.

Komentiraj