Konzorcij njemačkih proizvođača automobila, koji čine Daimler, BMW i Volkswagen, dogovorio je kupnju Nokijine tvrtku HERE za 2,5 milijardi eura.

HERE je isporučitelj GPS rješenja i usluga za automobilsku industriju, prisutan u približno 200 zemalja, s operacijama na 50 jezika. U svojoj branši, jedna je od najvećih svjetskih tvrtki.

 

  • Finska Nokia objavila je da je vrijednost transakcije čije se zaključenje očekuje u prvom tromjesečju 2016. godine, 2,8 milijardi eura

 

U konzorciju koji kupuje HERE su Daimler, BMW i Volkswagenova premium divizija Audi, a prema konzorcijskom sporazumu svaki od partnera držat će jednak udio i nijedan od njih neće nastojati steći većinski.

“Za automobilsku industriju ovo je temelj za novu uslugu i potpuno autonomnu vožnju”, kaže se u zajedničkoj izjavi kupaca.

Finska Nokia objavila je da je vrijednost transakcije čije se zaključenje očekuje u prvom tromjesečju 2016. godine, 2,8 milijardi eura, pod pretpostavkom uključenja 300 milijuna eura HERE-ove pasive. Nokia računa na dobit od prodaje, uključujući kumulativne tečajne tečajne razlike, u iznosu od oko jedne milijarde eura.

Inteligentni sustavi mapiranja temelj su na kojem su automobili povezani s bežičnom mrežom. To omogućuje proračun rute, na temelju informacija o gužvi ili prometnim nesrećama. U budućnosti takvi sustavi igrat će važnu ulogu u prevenciji sudara i drugim funkcijama vozila vez vozača.

Komentiraj

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.