Gotovo 2300 novinara i medijskih djelatnika ubijeno je u svijetu od 1990., od čega 112 prošle godine, objavila je u srijedu Međunarodna federacija novinara (IFJ).

“Najmanje 2297 novinara i medijskih djelatnika” ubijeno je od 1990., od čega 112 prošle godine, kaže se u godišnjem izvješću te organizacije sa sjedištem u Bruxellesu.

Prošle godine, nakon terorističkog napada na satirički list Charlie Hebdo, Francuska je izbila na prvo mjesto IFJ-evog popisa najopasnijih zemalja na svijetu sa 12 ubijenih novinara, uz bok Iraku i Jemenu gdje je ubijeno po desetero novinara.

“Ova godišnja izvješća naš su hommage hrabrosti i najvećoj žrtvi tisuća novinara koji su izgubili život izvršavajući svoju zadaću informiranja i osnaživanja javnosti”, ističe u izvješću predsjednik IFJ-a Jim Boumelha.

Najsmrtonosnija godina bila je 2006. kada je poginulo 155 novinara i medijskih djelatnika.

“Mnogi su žrtve bossova organiziranog kriminala i korumpiranih dužnosnika. Mnogo je više novinara ubijeno u područjima u kojima vlada mir nego u zemljama pogođenim ratom”, rekao je Anthony Bellanger, glavni tajnik IFJ-a.

Organizacija upozorava također da vlasti ne obraćaju dovoljno pozornosti na nasilje nad novinarima. Samo jedno ubojstvo od 10 predmet je kaznene istrage, ističe se u izvješću.

To potvrđuje i popis 10 najopasniijh zemalja za novinare u zadnjih 25 godina: Irak (309), Filipini (146), Meksiko (120), Pakistan (115), Rusija (109), Alžir (106), Indija (95), Somalija (75), Sirija (67) i Brazil (62).

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.