Deseci tisuća osoba, među kojima brojni Poljaci na nacionalnom hodočašću, prisustvovali su općoj audijenciji pape Franje u Vatikanu u subotu, na Dan svetog Ivana Pavla II.

“Draga braćo i sestre, prije točno 38 godina, gotovo u isti ovaj sat, na ovom trgu, odjekivale su riječi (Ivana Pavla II.) upućene cijelom svijetu: ‘Ne bojte se, otvorite širom vrata Kristu'”, podsjetio je Papa.

Te riječi Ivana Pavla II. tijekom mise ustoličenja 22. listopada 1978. toliko su obilježile njegov pontifikat da je Crkva zadržala datum 22. listopada za proslavu Dana poljskog Pape, proglašena svetim 2014.

Smatra se da je podrška Ivana Pavla II. znatno doprinijela jačanju oporbenog pokreta Solidarnost u komunističkoj Poljskoj i kasnijem rušenju komunizma u istočnoj Europi, a njegova poruka ‘Ne bojte se’ imala je važnu simboličku ulogu u tom procesu.

U subotu je Trg Sv. Petra bio prepun ljudi, 100.000 prema procjeni vatikanske žandarmerije, sve do Vie della Conciliazione preko puta bazilike. U gomili je bilo više tisuća Poljaka koji su u Rim došli u sklopu nacionalnog hodočašća povodom 1050 godina od pokrštavanja Poljske.

Komentiraj

FOTO:EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.