Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci prošlog su tjedna proveli kriminalističko istraživanje nad dvoje hrvatskih državljana u dobi od 30 i 27 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

“Kaznena djela su počinili u razdoblju od početka 2014. godine do 25. listopada 2016. godine, a na štetu tvrtke sa sjedištem u Zagrebu. Policija ih sumnjiči da su protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava reproducirali, distribuirali i na drugi način putem interneta javnosti priopćavali tuđa autorska djela, neovlašteno prodavali oglasni prostor te neovlašteno pristupali i koristili računalni sustav druge osobe. Ovim radnjama spomenutoj tvrtki su nanijeli znatnu materijalnu štetu, a za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 600 tisuća kuna”, navodi se u policijskom priopćenju.

30-godišnjak je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljen za kaznena djela nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca, a 27-godišnjakinja je prijavljena za kazneno djelo pranje novca. Oboje osumnjičenih predani su pritvorskom nadzrniku. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci prihvatio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 30-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i ponavljanja kaznenog djela. 27-godišnjakinja je nakon ispitivanja puštena da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Kako pišu hrvatski mediji, jedan od uhićenih je vlasnik portala Filmovita Matej Kalanj. Utvrđeno je kako su od početka 2014. godine emitirao na stranici emitirali 1251 film bez dopuštenja autora, a koristio se internetskom vezom susjede kako ga ne bi povezivali sa stranicom.

Facebook stranica Filmovite zatrpana je komentarima, u kojima ga većinom brane.

Komentiraj