Kineski predsjednik Xi Jinping počinje u utorak četverodnevni državni posjet Velikoj Britaniji koji predstavlja krunu uspješne gospodarske suradnje dviju zemalja zadnjih godina.

Azijski div punih džepova i s međunarodnim ambicijama s jedne strane i financijsko središte željno ulaganja s druge: kinesko-britanski odnosi imaju mnoge elemente prave ‘ljubavne priče’.

No, princ Charles, koji nema dobre odnose s kineskim čelnicima, neće nazočiti službenom prijamu koji priređuje kraljica Elizabeta II. Laburistički čelnik, ljevičar Jeremy Corbyn mogao bi pak prigovoriti Xiju zbog lošeg tretmana disidenata i cenzure kineskih medija.

Ta pitanja trebala bi ipak biti u drugom planu posjeta, prvog u deset godina, koji obje strane smatraju krunom “zlatnog doba” u međusobnim odnosima.

Kineski predsjednik dovest će se do Buckinghamske palače u kočiji, primit će ga premijer David Cameron i održat će govor u britanskom parlamentu.

Očekuje se sklapanje niza sporazuma u području ekonomije i kulture. Xi dolazi u pratnji čitavog niza dužnosnika, financijaša i direktora tvrtki, među kojima je i osnivač kineskog internetskog diva  Alibabe Jack Ma.

Velika Britanija glavno je odredište kineskih investicija u zadnjih deset godina, nakon Hong Konga. OECD ih procjenjuje na 70 milijardi dolara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.