Ministar Goran Marić u četvrtak je održao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o ‘aferi brat’. Podsjetimo, Svetimir Marić postavljen je na mjesto člana Uptave društva Tehnički servisi željezničkih vozila, a danas je podnio ostavku.

“Ničim nisam utjecao na donošenje odluke za imenovanje mog brata na mjesto člana uprave jedne tvrtke i da ova ostavka njegova pokazuje njegov habitus. On nije dobio funkciju u HŽ-u zato što je moj brat. On se odrekao funkcije da se mene neopravdano ne napada. On ništa nije učinio, niti dobio, što mu po stručnosti ne pripada. Njegova ostavka je njegva stvar. Ja nisam siguran da bih ja to učinio na njegovom mjestu. Ne dopuštam da se uspoređuje neusporedivo”, rekao je Goran Marić.

Dodao je kako se zbog njega ne mijenjaju statuti, pravilnici i uvjeti radnog mjesta. “Moj brat ne treba brata da ga vodi kroz profesionalni životopis koji je čist zavidan i besprijekoran. On je u sustavu HŽ-a. On je profesor, inženjer prometa, menadžer. On je provjereni kadar, integriran u intelektualni kapital HŽ-a. Malo je pojedinaca koji su prodefilirali HŽ-om, a da se nisu kontaminirali. On je jedan od tih i njegova karijera je bez mrlje”, rekao je Marić.

Poručio je kako njegov brat zadovoljava sve kriterije da bude član uprave. Rekao je i kako ima svoj osobni, društveni i profesionalni integritet te kako je status u HŽ-u imao i prije njegovog bilo kojeg političkog koraka. “Njemu moja pomoć ne treba. Ovo što se događa je bacanje kamenja, izlaganje difamaciji podcjenjivanje, vrijeđanje integriteta. Znači li to da tko god ima brata, a dužnosnik je, nema pravo na ugled, integritet, svoje vlastite ambicije. Da mora parazitirati kao paprat i ili uš samo zato što ima brata dužnosnika”, istaknuo je ministar.

Napomenuo je i kako je nedopustivo da ga se etiketira samo zato što je nečiji brat. “Je li u Hrvatskoj poželjno imati brata, je li to zabranjeno?”, upitao je.

“Čuo sam da sam se u korizmi odrekao brata. U korizmi se nemam potrebu ničega odricati, a brata neću nikada. Netko je rekao da su to braća koja se nisu vidjela 3 mjeseca, da točno, ali to nije slika našeg odnosa nego načina na koji trenutno živimo. Od brata me ništa ne može udaljiti. Svi koji me poznaju, a to je moj brat, dobro zna što ja mislim o vezama i preporukama i koji je moj postulat. Da je čovjek sam sebi jedina i najistinitija preporuka. Tu i moj brat spada”, zaključio je Marić na konferenciji za novinare.

Komentiraj