Rusija će nastaviti zračnim udarima podupirati vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ali o budućem čelniku Sirije treba odlučivati sirijski narod, rekao je u četvrtak u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare kojoj ove godine nazoči gotovo 1.400 stranih i domaćih novinara, prenose agencije.

Putin je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da će Rusija nastaviti sa zračnim udarima u Siriji “i s potporom ofenzivi sirijske vojske sve dok ona provodi svoje operacije”, te ponovio da o budućem vodstvu u Siriji treba odlučivati sirijski narod.

Ruski predsjednik je dodao da su ruski pogledi na rješavanje krize u Siriji vrlo slični onima Sjedinjenih Država. Washington je ranije tvrdio da se zauzima za odlazak s vlasti sirijskog predsjednika Asada, ali je američki državni tajnik John Kerry nakon sastanka s Putinom u Moskvi ovaj tjedan kazao da za SAD promjena režima u Siriji više nije uvjet, te da je prioritet stabilizacija regije.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Putin je potvrdio da je Rusija u istočnu Ukrajinu poslala osoblje koje je provodilo određene vojne zadatke, ali je opovrgnuo da je u toj bivšoj sovjetskoj republici Moskva rasporedila redovne snage. “Nikad nismo tvrdili da tamo nije bilo ljudi koji su provodili određene zadatke, uključujući i one u vojnoj sferi”, rekao je Putin. “Ali to ne znači da je tamo bilo ruskih (redovnih) snaga, osjetite razliku”, naglasio je ruski predsjednik, prenosi Reuters.

On je dodao da je Rusija spremna nagovoriti separatiste u istočnoj Ukrajini da je kompromis potreban kako bi se postiglo političko rješenje tamošnjeg sukoba. Također je dodao da očekuje pogoršanje trgovinskih odnosa s Kijevom, ali je naglasio da Moskva neće uvoditi sankcije Ukrajini zbog njezinih trgovinskih sporazuma s Europskom unijom.

Putin je također kazao da je federalni proračun Rusije temeljen na “vrlo optimističnim” procjenama o cijeni nafte od 50 dolara za barel, te da će najvjerojatnije morati biti prilagođen budući da se trenutno cijene kreću na razinama od oko 40 dolara.

Ruski predsjednik kazao je da je Moskva spremna obnoviti odnose s bivšom sovjetskom republikom Gruzijom, s kojom je zamrznula veze nakon njihovog kratkotrajnog rata u kolovozu 2008. Putin je dodao da je Rusija spremna ukinuti vize za državljane Gruzije.

Prošle je godine Putinova 10. godišnja konferencija za novinare trajala više od tri sata, a s obzirom na broj novinara, Putin bi ove godine mogao srušiti rekord iz 2008. u broju odgovora na postavljena pitanja. Te je godine ruski predsjednik odgovorio na 106 pitanja a presica je trajala četiri sata i 40 minuta.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.