IDS je, unatoč urednom poslovanju, prošlu godinu zaključio s minusom, baš kao i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, otkrivaju njihova javno objavljena godišnja financijska izvješća.

Sve političke stranke morale su do ponedjeljka, 29. veljače, ta izvješća u papirnatom obliku dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i Državnom uredu za reviziju, za javnu objavu imaju rok do ponoći, 1. ožujka.

Godišnja izvješća uključuju izvješća o donacijama, prihodima i rashodima za prošlu te financijski plan i program rada za ovu godinu.

IDS u minusu zbog godine prije

Usporede li se IDS-ovi prihodi od 4, 3 milijuna kuna sa rashodima od 4.045. 879 kuna, razvidno je da je stranka u 2015. imala višak od 287.000 kuna. No, iz godine prije prenijela je manjak od oko 600.000 kuna, pa kad je na koncu godine ‘podvukla crtu’ pokazao joj se manjak od 325.000 kuna.

Glavninu sredstava IDS je uprihodovao ‘na ime’ vijećnika u lokalnim predstavničkim tijelima, te zastupnika u Hrvatskom saboru (1,1 milijun kuna), a dobio je i 540.000 kuna za naknadu troškova izborne promidžbe.

Zanimljivo je da je od članarina uspio prikupiti 375.000 kuna, 16 posto više nego u 2014. kad je prikupio 322.000 kuna. Osjetno je povećao i donacije, sa 74.700 na 128.500 kuna.

Stranka je u prošloj godini smanjila rashode za zaposlene, jer je broj zaposlenih sa deset smanjila na sedam.

Pokretanje postupka za osnivanje političke zaklade IDS-a, koja bi promicala liberalne i regionalne vrijednosti u politici, te povećanje broja žena u političkom životu, neki su od ciljeva koje je IDS zacrtao u programu rada za 2016.

Bandićeva stranka u manjku od 764.000 kuna

Stranka zagrebačkog gradonačelnika, koja na političkoj pozornici djeluje kraće od godine dana, prošlu je godinu zaključila s manjkom od 764.000 kuna. Toliko naime, iznosi razlika između prihoda (nešto preko milijun kuna) i rashoda od 1. 784. 000 luna. Manjak će se, poručuju, pokriti u narednom razdoblju.

Glavnina rashoda, 1, 4 milijuna kuna, ‘otpada’ na troškove promidžbe za parlamentrane izbore na kojima je stranka izborila dva zastupnička mjesta, pa s tog naslova može računati i na naknadu izbornih troškova i na sredstva za redovan rad.

Od donacija tvrtki i drugih pravnih osoba, stranka je uprihodovala gotovo 430.000 kuna, od fizičkih osoba, dakle građana i obrta, 583.000 kuna. Od članarina, u stranačku se blagajnu slilo 9.500 kuna.

Godišnje financijske izvještaje ranije je objavilo nekoliko stranaka, prvi su to učinili Hrvatski laburisti, čeka se da to učine najveće, dakle, HDZ, SDP i Most NL.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.