Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u srijedu je najavila uvođenje eura. Iako je naglasila kako se to ne može učiniti u kratkom roku, njene današnje izjave u suprotnosti su sa onima iz 2015. godine, kada je rekla da bi se euro u Hrvatskoj mogao uvesti ‘za deset godina’.

“Ako se nastavi ovako voditi ekonomska politika, onda nikada nećemo moći uvesti euro. No, ja mislim da bi euro bilo moguće uvesti za deset godina ako bi se u tom razdoblju vodila ekonomska politika usmjerena na rast i uravnoteženje proračuna kroz provođenje reformi nužnih za jačanje privatnog sektora, poduzetništva, izvoza i smanjivanje troškova države”, rekla je u svibnju 2015. godine Martina Dalić.

Dvije godine kasnije, Dalić izjavljuje kako je dobar trenutak za pokretnje postupka pristupanja eurozoni. “Vlada s HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, što je srednjoročni cilj, to se ne može učiniti u kratkom roku preko noći. HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni i krajem mjeseca započet će javna rasprava o tom pitanju”, kazala je Martina Dalić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju, ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

Martina Dalić najavila uvođenje eura

Komentiraj