Papa Franjo u nedjelju je ujutro otvaranjem Svetih vrata na rimskoj katedrali, Bazilici svetog Ivana Lateranskog, označio početak “vremena velikog oprosta”, nekoliko dana nakon početka jubilejske Godine milosrđa.

Na zahtjev Svetog Oca sveta vrata su ove nedjelje i zadnjih dana otvorena diljem svijeta, u katedralama ali i u manjim crkvama i kapelama.

U Alepu, u Siriji, Sveta vrata su otvorena u župi svetog Franje u četvrti Azizieh. Isto tako su otvorena i na crkvi u okviru zatvora Rebbibia u Rimu.

U liturgijskom ruhu ružičaste boje koja je uobičajena na ovu treću nedjelju Došašća koja se zove i nedjelja Radosti ili Gaudete, Papa je u homiliji istaknuo da je otvaranje Svetih vrata “jednostavan znak, ali i poziv na radost”.

“Počinje vrijeme velikog oprosta”, rekao je govoreći o jubilejskoj Godini milosrđa koja je počela u utorak, na blagdan Bezgrješnog začeća Djevice Marije 8. prosinca a završit će se 20. studenoga 2016.

Papa Franjo je usto pozvao oko 2.000 vjernika koji su sudjelovali na misnom slavlju održanom uz jake mjere sigurnosti, da “ne gube hrabrost” i da se odupru “sumnji” i “nestrpljivosti”.

“Nikakva vrsta žalosti nije nam dopuštena”, istaknuo je, jer usprkos “mnogim oblicima nasilja koji ranjavaju našu ljudsku narav”, “Bog štiti svoj narod”.

Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja hodočašća i oprost za grijehe koji svaki vjernik može dobiti uz propisane uvjete.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.