Godinu dana nakon što su dobili novu vladu još uvijek je više Slovenaca koji misle da ona ne radi dobro, ali se rejting ekipe premijera Mire Cerara zadnjih mjesec ipak popravlja zbog osjećaja da zemlja izlazi iz krize, pokazale su najnovije ankete.

Da je trostranačka koalicija na čelu s Cerarom neuspješna smatra 35 posto ispitanika, 12 posto je smatra uspješnom, dok najviše, 41 posto, misli da nije “ni uspješna niti neupješna”, pokazalo je terensko ispitivanje ljubljanskog “Dela”, na uzorku 600 ispitanika, koje je list predstavio u ponedjeljak.

Prema drugoj anketi, najnovijem redovitom mjesečnom ispitivanju provedenom na reprezentativnom uzorku 700 osoba, koju za Slovensku televiziju i dnevni list “Dnevnik” provodi agencija Ninamedia, Cerorovu vladu podržava najviše ispitanika u zadnjih 12 mjeseci otkako je na vlasti, iako je još uvijek znatno više onih koji njen rad ne ocjenjuju pozitivno.

 

  • Cerarova vlada počela je djelovati prije godinu dana, 18. rujna 2014.

 

S radom sadašnje vlade. koja je prije godinu dana nastupila kao ekipa “novih političkih lica” s ciljem da popravi “političku kulturu” i povede borbu protiv korupcije. zadovoljno je 38,4 posto ispitanika, a nezadovoljno 57,6 posto, što je napredak u odnosu na početak godine, kad je više od tri četvrtine ispitanika navodilo da s radom vlade nisu zadovoljni, pokazuje anketa.

Za stranku premijera Mire Cerara, koja se početkom godine preimenovala u Stranku modernog centra (SMC), na izborima bi, ako bi se oni održali prije roka a ne kroz tri godine kako je predviđeno, glasovalo 15,4 posto u sadašnjem trenutku opredijeljenih birača, a za Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše 14,1 posto, čime je preokrenut trend napretka oporbe iz zadnjih mjeseci, a raste i popularnost premijera Mire Cerara koji je po istom istraživanju druugi najpopularniji političar u državi, odmah nakon predsjednika Boruta Pahora, pokazuje ispitivanje agencije Ninamedia.

Cerarova vlada počela je djelovati prije godinu dana, 18. rujna 2014. Kao glavne uspjehe u prvoj godini svog mandata navodi promjenu političke kulture i ponovni rast gospodarske aktivnosti, odnosno BDP-a.

Rast BDP-a u ovoj godini do sada je iznosila 2,6 posto i nastavlja se, smanjuje se nezaposlenost među mladima, prihvaćeno je više od tisuću novih zakona i propisa, a poduzeto je i 40 neposrednih mjera usmjerenih na bolji život građana, naveli su u priopćenju za javnost iz kabineta premijera Mire Cerara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.