Američki državni tajnik John Kerry sastao se u petak s ministrima iz Kine i Indije, u pokušaju da približe stajališta oko globalnog sporazuma o izbacivanju iz upotrebe plinova koji se koriste u hladnjacima i klima uređajima.

Kerry je stigao u glavni grad Ruande Kigali na razgovore predstavnika 150 država o prestanku korištenja fluorougljikovodika (HFC).

To bi bio veliki korak naprijed u usporavanju klimatskih promjena i vjerojatno ne bi došlo do povećanja prosječne globalne temperature za 0.5 Celzijevih stupnjeva do 2100., kažu stručnjaci.

Upitan hoće li se dogovor postići, Kerry je novinarima rekao: “Zbog toga smo ovdje”.

Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina, a upotreba tih plinova, koji su štetniji od glavnog stakleničkog plina ugljičnog dioksida, već se smanjuje u brojnim bogatim državama.

Dogovor oko HFC-a uslijedio bi nakon Pariškog sporazuma o ograničenju rasta globalnih temperatura koji je postignut lani u prosincu, a na snagu je stupio ovoga mjeseca, te sporazuma o smanjenju emisija u zračnom prometu iz listopada.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.