Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je “krajnje nepravednim” i “nedopustivim” da “čitav proces političkog pregovaranja bude talac” sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada, u razgovoru za četiri španjolska dnevna lista koja su izašla u subotu.

“O budućnosti predsjednika Asada mora odlučiti sirijski narod”, istaknuo je Ban, u tom razgovoru za dnevnike El Pais, El Mundo, ABC i La Vanguardiu, nakon diplomatskog sastanka u petak u Beču na kojemu nije postignut nikakav dogovor.

“Potpuno je nepravedno i nerazumno da čitav proces političkog pregovaranja bude talac jedne osobe. To je nedopustivo”, jasno je kazao Ban govoreći o Bašaru al Asadu.

Osvrnuvši se na predloženo rješenje o osnutku prijelazne vlade, Ban je ovako sažeo razlike između stajališta: “Sirijska vlada ističe da predsjednik Asad mora biti u toj vladi, a mnoge zemlje, napose zapadne, kažu da za njega nema mjesta u njoj”.

Pregovori o sirijskoj krizi u petak zapeli su zbog brojnih pitanja, a napose zbog sudbine predsjednika Bašara al Asada, pri čemu se Rusija i njezini saveznici protive njegovu odlasku.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.