– Član predsjedništva Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) Srđan Gjurković u subotu je izjavio kako je pokrenuta procedura za izbor novog vodstva stranke te je najavio održavanje stranačkih sastanaka diljem Hrvatske na kojima će o tomu raspravljati.

 “Prije dva dana Predsjedništvo HNS-a donijelo je odluku o pokretanju unutarstranačkih izbora za novog  predsjednika odnosno predsjednicu stranke i dogovoreno je da se krene u proceduru unutarstranačkih izbora”, rekao je na konferenciji za novinare u Splitu Gjurković, koji je predsjednik Dalmatinskog regionalnog saveza stranke.
U stranačkom je Predsjedništvu dogovoreno da se po cijeloj Hrvatskoj organiziraju sastanci i da svi oni koji imaju ambicije za čelne funkcije u stranci međusobno razgovaraju, a u ožujku će se sastati  Središnji odbor koji će otvoriti kandidature za predsjednika ili predsjednicu stranke, kazao je.
Unutar HNS-a će se i dalje prakticirati tolerancija, politička kultura i demokracija jer je to uvjet da ta stranka promovira takve vrijednosti i u hrvatskom društvu, istaknuo je.
Gjurković je kritizirao način na koji Domoljubna koalcija i Most nezavisnih lista stvaraju novu vlast  rekavši da se služe populističkim metodama radi podjele fotelja. “Vidimo da ćemo imati dva potpredsjednika Vlade (Tomislava Karamarka i Božu Petrova) koji će upravljati premijerom,” rekao je Gjurković.
Smatra kako “oni koji raspravljaju o reformama”  pokazuju da uopće ne znaju kako strkturno država funkcionira. “Oni ne znaju na koji način radi Vlada, a na koji način radi Sabor. To je jedna velika tragedija koja će se sigurno osjetiti prilikom preuzimanja vlasti, jer ovo kako oni postupaju nema veze s vođenjem i upravljanjem državom,” istaknuo je Gjurković.
Predsjednik  HNS-a Splitsko-dalmatinske županije Klement Bašić je rekao kako stranka na području te županije ima 1500 aktivnih članova te da je na proteklim parlamentarnim izborima u toj županiji dobila 5000 preferencijalnih glasova.
“U cijeloj Hrvatskoj naša je stranka osvojila gotovo 100.000 preferencijalnih glasova, što nam je trebalo donijeti deset zastupničkih manadata u Saboru, a dobili smo devet. To demantira one koji govore da se šlepamo većim partnerima u koaliciji”, kazao je Bašić.
Predsjednik splitskog HNS-a Goran Kovačević je istaknuo kako  će ta stranka budno pratiti poteze mandatara Tihomira Oreškovića i Vlade koja će se oformiti. “HNS će biti konstruktivna oporba te će i dalje stajati na braniku građanske opcije i obrane građanske Hrvatske,” poručio je Kovačević.

Komentiraj

FOTO:Saša Zinaja
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.