Liječnika vinkovačke bolnice Nikolu Kolaka za smrt svoje bebe optužila je Matea Janković koja je 30. siječnja rodila mrtvorođenče nakon što je ginekolog odbio porod carskim rezom. U međuvremenu, inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da je bilo nepravilnosti i slučaj proslijedila DORH-u, a doktor Kolak o slučaju je progovorio danas za RTL .

“Ne osjećam se krivim za ovo što se dogodilo. Radio sam po svojoj savjesti. Za to sam godinama školovan. Do sada nisam imao incidentnih situacija, a i za ovo ćemo vidjeti kada se provede istraga.”

Odgovarajući na pitanje o nalazu inspekcije, Kolak kaže da ga nije vidio, ali je rekao: “Mogu samo govoriti o nekim komorbiditetima kod gospođe Janković koji se ne spominju u javnosti. Ja samo molim krovnu udrugu, znači Hrvatsku liječničku komoru da što prije provede istragu. To je u interesu mene, obitelji Janković, javnosti i istine. Kod nas je sve dokumentirano, svi nalazi su provjerljivi, ništa nije izmišljeno.”

Nakon što je Matea Janković izišla u javnost, javile su se i druge majke koje su Kolaka optužile za grubo postupanje i verbalno nasilje, ali on u razgovoru za RTL tvrdi da dosad nije bilo nikakvih prigovora na njegove postupke. Na novinarsko pitanje da pojasni svoje postupke u rađaonici, Kolak je odgovorio: “Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema.”

Upitan da pojasni što misli pod grubljim kontaktom, Kolak odgovara: “Grublje ophođenje. Znači, povećanje koncentracije i suradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način.”

Kolak, specijalist ginekologije i porodiljstva, trenutno je na subspecijalizaciji u Petrovoj bolnici u Zagrebu. “Nakon ovog javnog linča, ne znam što će biti. Nadam se samo da će struka odlučiti, a ne javnost”, zaključio je. Snimka razgovora može se pogledati na RTL-u .

Komentiraj