Tvrtka Geolux započela je s izvozom senzora za mjerenje brzine protoka vode u Narodnu Republiku Kinu. Kroz suradnju s kineskom tvrtkom Eagle Technologies koja se bavi poslovima projektiranja i izgradnje sustava za upravljanje vodenim resursima u toj azijskoj zemlji, Geoluxovi senzori ugrađeni su u sustav za nadzor i upravljanje navodnjavanjem u pokrajini Hetao u sjeverozapadnoj Kini. Sustav je izgrađen po narudžbi kineskog Ministarstva za upravljanje vodenim resursima te je pušten u rad početkom srpnja 2016. godine.

U vrijeme kad je Kina postala sinonim za zemlju iz koje se uvozi elektronika, tvrtka iz Samobora uspješno izvozi specijalizirane uređaje za beskontaktno mjerenje brzine protoka vode u tu zemlju.

Geolux, koji posluje od 2007. godine, specijalizirao se za razvoj senzora zasnovanih na radarskoj tehnologiji, poput radarskih senzora za mjerenje brzine vozila na cesti i detektora pokreta za korištenje u sustavima perimetarske zaštite. Najnoviji proizvod tvrtke Geolux je mjerač brzine protoka vode koji precizno određuje brzinu vodenog toka bez potrebe za uranjanjem senzora u vodu.

Tomislav Grubeša, tehnički direktor Geoluxa, objašnjava detalje o proizvodu.

“Geolux je razvio beskontaktne mjerače brzine protoka vode za primjenu kod otvorenih tokova poput rijeka i kanala za navodnjavanje. Prednost beskontaktnih mjerača pred klasičnim, mehaničkim mjeračima koji se uranjaju u vodu je u bitno boljoj preciznosti mjerenja i manjim troškovima održavanja. Mehanički mjerači imaju problem s nečistoćama u vodi koje se talože oko uronjenog mjerača i ometaju mu rad”, rekao je Tomislav Grubeša.

Nakon uspješnog puštanja u rad prvog sustava s Geoluxovim senzorima protoka vode, u pripremi su novi projekti za istog naručitelja. Do kraja rujna 2016. opremit će se dodatnih 110 lokacija senzorima za mjerenje protoka vode, koje će Geolux isporučiti u Kinu tokom ovog mjeseca.

“U početku smo bili skeptični prema mogućnosti izvoza elektroničkih uređaja u Kinu. Međutim, pokazalo se da ako imate vrhunski, specijalizirani proizvod, koji je po performansama i cijeni konkurentan na tržištu, bez problema ćete pronaći kupce i u Europi i u Kini. Kina je ogromno tržište, osobito u segmentu hidroloških senzora” istaknuo je Nikša Orlić, direktor Geoluxa.

O tvrtki:

Geolux d.o.o. je hrvatska tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom radarskih senzora za primjenu u sustavima nadzora prometa, u sustavima tehničke i perimetarske zaštite te za hidrološka mjerenja. Tvrtka posluje od 2007. godine sa sjedištem u Samoboru i uredom u Zagrebu, a većinu prihoda ostvaruje kroz izvoz.

Specijalizirani uređaji za beskontaktno mjerenje brzine protoka vode nalaze se na podnožju mosta
Specijalizirani uređaji za beskontaktno mjerenje brzine protoka vode nalaze se na bočnoj strani mosta

Komentiraj