Papa Franjo zatražio je u ponedjeljak oprost za “grijehe i propuste Crkve i njezinih članova” u genocidu u Ruandi 1994., kazavši da je to nasilje “unakazilo lice” Rimokatoličke Crkve.

Na sastanku s ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom, papa Franjo je kazao kako se nada da će njegova isprika pridonijeti miru u toj afričkoj zemlji i “pročišćenju sjećanja”.

Katolička Crkva u Ruandi prošle je godine javno zatražila oprost za ulogu koju su odigrali neki njezini pripadnici raspirujući etničku mržnju koja je dovela do pokolja.

Neki pokolji dogodili su se upravo u crkvama.

Vatikan je priopćio da je Papa “ponovno zatražio Božji oprost za grijehe i propuste Crkve i njezinih pripadnika, uključujući svećenike, te vjernika koji su podlegli mržnji i nasilju, iznevjerivši svoju evanđeosku misiju”.

Gotovo 800.000 manjinskih Tutsija te umjerenih većinskih Hutua ubijeno je u genocidu u Ruandi 1994. Kagame, Tutsi, predvodio je pobunjenike koji su zaustavili ubijanja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.