Zbog optužbi za ratno profiterstvo, u srijedu bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje Đuri Gavriloviću, optuženom da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio više tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Optužnica protiv Gavrilovića potvrđena je u listopadu 2016. unatoč tvrdnjama njegove obrane da je u tom slučaju nastupila zastara. Optužno vijeće odbacilo je tvrdnje obrane koja se pozivala na odluku Ustavnog suda iz slučaja Hypo u kojem je najviše pravosudno tijelo, odlučujući o prvoj pravomoćnoj presudi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, zaključilo da je zastara zapreka za nastavak postupka.

Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, Uskok sumnjiči za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, no, kako se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. terete ga po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

U optužnici stoji da je Gavrilović za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane, s ciljem da sebi pribavi značajnu nepripadnu materijalnu korist. To je navodno učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Obitelj Gavrilović optužnicu za ratno profiterstvo ranije je ocijenila zastrašujućom, ističući da je sadržajno i vremenski konstruirana u svrhu pritiska na vođenje međunarodnog arbitražnog postupka u kojemu Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Gavrilovićev odvjetnik Rajko Čogurić rekao je na pripremnom ročištu, 5. siječnja da su „konačno dobili priliku“ da i suštinski počnu osporavati optužnicu.

“Predložili smo dokaze u tom pravcu, protivili smo se nekim dokazima koje je državno odvjetništvo podnijelo, ali zadovoljni smo jer smo počeli postupak da se možemo i suštinski baviti ovim problemom. Do sada smo se bavili pitanjima zastare, a sada smo u prilici i činjenično polemizirati s ovom optužbom”, kazao je odvjetnik.

Gavrilović nije želio govoriti o slučaju, poručivši tek: “Pomozi Hrvatskoj na svoju sramotu”. Nije želio komentirati ni tvrdnje skupine radnika da je i prije potpisivanja ugovora uzeo pokretnine i nekretnine Gavrilovića, još u kolovozu 1991.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Petra Parlov kazala je da su na pripremnom ročištu obrana i optužba predložili svoje dokazne prijedloge, a riječ je o 15 svjedoka optužbe i četiri obrane.

Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predsjedat će sutkinja Renata Miličević.

Komentiraj