Šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel ocijenio je u ponedjeljak da su postupci američkog predsjednika Donalda Trumpa “oslabili” Zapad i optužio politiku SAD-a da je suprotna “interesima Europske unije”.

“SAD ocjenjuje da je nametanje nacionalnih interesa važnije od međunarodnog poretka”, kazao je Gabriel na konferenciji za tisak u Berlinu.

“Kratkoročna politika američke vlade suprotna je interesima Europske unije”, dodao je on, citirajući pitanje klime i prodaje oružja Bliskom istoku.

Kad šef države dolazi u zemlju “gdje se krše ljudska prava i ne kaže ni riječi o tome nego potpisuje ugovor o naoružanju, kad sumnja da drugi ljudi pate ali i umiru zbog klimatskih promjena, onda kažem da se Zapad smanjio ili u najmanju ruku oslabio”, nastavio je Gabriel.

Komentiraj

FOTO:EPA/FELIPE TRUEBA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.