Čelnici skupine G7 istaknuli su u petak, na završetku summita u Japanu, da svjetski gospodarski rast mora biti “najvažnija zadaća” upozorivši da i dalje postoji “opasnost od slabog rasta” i ukazali su na rizik u slučaju izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Kanada i Japan su se “ponovo obvezali da će se koristiti svim sredstvima političke ekonomije – monetarnim, proračunskim i strukturnim – na nacionalnoj i kolektivnoj razini” te da će dugoročno “nastaviti provoditi strukturne reforme” za poticanje rasta, produktivnosti i proizvodnog potencijala.

Usto su upozorili na “ozbiljan rizik za rast” u slučaju izlaska Velike Britanije iz Europske unije nakon referenduma planiranog 23. lipnja.

Čelnici G7 su također izrazili zabrinutost zbog pogoršanja napetosti u Južnom i u Istočnom kineskom moru, pozivajući na rješavanje sukoba bez primjene sile.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je skupinu industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta da donesu “jasno i čvrsto stajalište o svim” teritorijalnim sporovima, bilo da je riječ o Ukrajini ili o Južnom i Istočnom kineskom moru. “Vjerodostojnosti G7 se ispituje našom sposobnošću da branimo zajedničke vrijednosti” u koje “nije dovoljno vjerovati”, istaknuo je.

Što se tiče ukrajinske krize, čelnici su poručili da će se zapadne sankcije Moskvi “ukinuti čim Rusija ispuni svoje obveze”, upozorivši da su “spremni donijeti i druge mjere” bude li trebalo, kako bi ruske vlasti platile “veću cijenu” za svoje postupke.

No skupina je ipak ocijenila da je važno “nastaviti dijalog” s Moskvom.

Migrantska kriza koja je pogodila Europu je “svjetski” problem koji se mora rješavati na “svjetskoj” razini, ocijenio je G7 čije su članice održale “živu raspravu” o toj temi, rekli su japanski čelnici.

Dobar dio rasprava bio je posvećen borbi protiv terorizma, a prihvaćen je i “akcijski plan” za suzbijanje njegova financiranja koji su u Sendaju, na sjeveru Japana, pripremili ministri financija i guverneri središnjih banaka G7 nekoliko dana prije početka summita. Tema jednog zasjedanja bila je i zaštita kulturnih spomenika od napada.

Komentiraj

FOTO:EPA/MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF JAPAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.