Talijanska dokumantarna drama “Fuocoammare” (Požar na moru) redatelja Gianfranca Rosija o migrantskoj drami na Sredozemlju kod  otoka Lampeduse dobio je u subotu ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film 66. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

“Ovu nagradu posvećujem stanovnicima Lampeduse koji svoje srce otvaraju onima koji dolaze na ovaj otok a moje misli su sa svima koji su se uspjeli domoći ovog otoka nade”, rekao je redatelj Gianfranco Rosi nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea, američka glumica Meryl Streep uručila nagradu za najbolji film 66. Berlinalea, Zlatnog medvjeda.

Streep je rekla kako je “ošamućena” dobrim filmovima koje su ona i međunarodni žiri vidjeli proteklih dana ali da je “Fuocoamare” “srce ovog festivala”.

U filmu “Fuocoammare”, koji je s još 18 filmova konkurirao u glavnom programu,  se kroz priču jedne migrantske obitelji i obitelji jednog ribara s Lampeduse prikauje sudbina stanovnika ovog otoka na koji već godinama dolaze izbjeglice iz sjeverne Afrike.

Njemački mediji činjenicu da se Zlatni medvjed po prvi put nakon 60 godina dodjeljuje jednom dokumentarnom filmu ocjenjuju kao dodatno upozoravanje na aktualnu političku situaciju vezanu uz migrantsku krizu u Europi. Ova tema je i prevladavala i provlačila se kroz sve sekcije ovogodišnjeg festivala.

 

  • Srebrni medvjed, veliku nagradu žirija, što se smatra drugom najvažnijom nagradom festivala, dodijeljen je filmu “Smrt u Sarajevu” poznatog bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića.

 

Film koji je nastao u bosanskohercegovačko-francuskoj koprodukciji prikazuje situaciju u jednom sarajevskom hotelu u kojem se priprema svečanost povodom 100. godišnjice atentata na austrougraskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, a čiji se radnici pripremaju na štrajk. Film se temelji na kazališnom djelu francuskog filozofa Bernarda-Henri Levyja “Hotel Europa”.

Nagrada za režiju dobila je francuska redateljka Mia Hansen-Loeve za film “Budućnost”.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu ovogodišnjeg Berlinalea dobila je danska glumica Trine Dryholm za ulogu u filmu “Komuna” poznatog danskog redatelja Thomasa Vinterberga. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu “Hedi”.

Poljak Tomasz Wasilewski dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij a osmosatni filipinski film “Uspavanka za bolnu tajnu” redateljke Lav Diaz nagrađen je nagradom Alfred Bauer za izuzetni umjetnički doprinos.

Na 66. Berlinalu koji je započeo 11. veljače a završava u nedjelju danom rezerviranim za široku publiku, prikazano je preko 400 filmova.

U programu Panorama je prikazan i film hrvatskog redatellja Zrinka Ogreste “S one strane” koji je nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label.

Komentiraj