Festival svjetske književnosti (FSK) ugostio je u ponedjeljak u Zagrebu britansko-irsku spisateljicu Claire-Louise Bennett, koja je dosad objavila samo jednu zbirku priča i odmah postala književna zvijezda u Irskoj.

Njezina je prva zbirka kratkih priča “Pond” objavljena ranije ove godine i odmah naišla na odličan odaziv publike, dok kritika Bennett hvali zbog “jedinstvenog književnog talenta, očaravajućeg, zabavnog i inspirativnog pisanja kojim ponire duboko u srž ljudskih odnosa”.

Njezino je gostovanje dio suradnje Festivala svjetske književnosti i međunarodnih književnih festivala Vilenica iz Slovenije i Cuirt iz Irske u sklopu projekta “Sharing the Wor(l)d”, koji je dio programa Europske unije Kreativna Europa.

 

  • Odrasla u Wiltshireu na jugozapadu Engleske, Bennett od 1999. živi i radi u gradu Galwayu na zapadnoj obali Irske, gdje je aktivna sudionica gradske umjetničke scene, te je čak nakratko tamo i glumila i vodila kazalište.

 

“No, moja je prva ljubav pisanje, ispred svega drugoga, nešto što me oduvijek prati”, kazala je Bennett u razgovoru sa slovenskom spisateljicom i novinarkom Dijanom Matković u Kinu Europi.

Iako piše otkad pamti, vrlo dugo nije imala ambiciju nešto od toga i obaviti, napomenula je Bennett.

Počela je objavljivati eseje i kratke priče – između ostalog, u časopisima The Stinging Fly, The Penny Dreadful, The Moth, Colony, The Irish Times, The White Review i Gorse – a odluka o objavljivanju zbirke priča nije bila toliko vezana uz pokušaj da svoje pisanje podigne na neku višu, ozbiljniju razinu, koliko pokušaj da svojem pisanju o sebi kao književnici da određeni društveni kontekst, kazala je autorica.

“U određenom trenutku morate nešto poduzeti, naprosto kako biste sami sebi dali kontekst, vjerodostojnost”, pojasnila je.

Njezina zbirka kratkih priča “Pond” (2015.) najavljena je kao prkosno i zabavno štivo, ispresijecano poetskim fragmentima, koje odiše toliko snažnim osjećajem cjelovitosti da se gotovo može čitati kao roman.

Naslov joj je dao naziv ‘Pond’ (jezero) koji se pojavljuje u jednoj od priča kao natpis kojim se goste seoske zabave informira o tome da se nalaze pokraj jezera.

“Htjela sam se time dotaknuti ljudske sklonosti da na sve stavaljamo etikete, da sve pokušavamo etiketirati, te kroz to ukazati na razliku, odnosno jaz između jezika i stvarnosti”, kazala je autorica.

 

  • Sastavljen od kronika koje svjedoče o životnim usponima i padovima neimenovane usamljene žene, “Pond” se čita kao fragmentirani epizodni roman ili niz nasumničnih zapisa iz nekog fikcionalnog dnevnika. Neki su fragmenti kratki, samo nekoliko redaka, dok neki podsjećaju na pjesme u prozi.

 

U njima autorica razmatra unutarnji život, ljudske odnose, svijet koji nas okružuje. Njezino je pisanje oštroumno, bogato u opisima, te povremeno istinski duhovito, od priče u kojoj se bavi razmatranjem povezanosti alkohola i seksualne privlačnosti, preko analize društvene dinamike na jednoj kućnoj zabavi, do senzualnog opisa olujne noći.

“Dosta moga pisanja nije toliko usmjereno na ljude, nije antropocentrično jer ima toliko drugih stvari koje popunjavaju naše dane i htjela sam tim stvarima dati prostora”, kazala je Bennett.

“Također sam željela istražiti na koji se način razotkrivamo drugima i na koji način postupno razvijamo osjećaje za druge, kako netko ulazi u naš svijet i mi u njegov. Htjela sam to raščlaniti i dobro promotriti”, dodala je.

Bennett je jedna od osamdesetak sudionika ovogodišnjeg izdanja Festivala svjetske književnosti (FSK) koji treću godinu za redom u Zagrebu organizira nakladnik Fraktura.

Komentiraj

FOTO:FAH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.