EPA/IAN LANGSDON

Francuska poziva Vijeće sigurnosti UN-a da potakne uključenje svih zemalja koje to mogu u borbu protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji i Iraku koja je srušila ruski zrakoplov u Egiptu i u Parizu ubila 129 osoba.

Francuska je sastavila nacrt rezolucije i proslijedila ga u četvrtak 15-članom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) kojim poziva sve zemlje “da udvostruče i koordiniraju napore kako bi spriječile i suzbile terorističke napade” IS-a.

  • Francuska je svoj prijedlog predstavila dan pošto je Rusija ponovno aktivirala svoj prijedlog od 30. rujna kojim traži UN-ovo odobrenje za međunarodnu vojnu akciju protiv IS-a.

Ruski prijedlog odbacile su Velika Britanija i druge članice s pravom veta. Britanski veleposlanik pri UN-u drži da se o francuskom prijedlogu mogu dogovoriti jer se fokusira na područja borbe protiv IS-a.

“Ruski nacrt… još govori o pitanjima koja dijele Vijeće sigurnosti i zato ne vidim za njega mnogo izgleda”, rekao je Matthew Rycroft.

Ruski tekst poziva članice da svoje vojne aktivnosti koordiniraju s vladom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, saveznika Moskve kojemu po mišljenju Zapada nema mjesta u poslijeratnoj Siriji.

Diplomati kažu da je francuski nacrt sastavljen po uzoru na rezoluciju koju je VS prihvatilo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države.

Francuski tekst u koji je Reuters imao uvid “poziva zemlje članice da poduzmu sve potrebne mjere” na teritoriju pod nadzorom IS-a i da “pojačaju borbu kako bi zaustavile priljev stranih boraca u Irak i Siriju te da spriječe i zaustave financiranje terorizma”.

Komentiraj