Francuski glasači su “predsjednicima republike i vlade dali jasnu većinu”, poručio je u nedjelju navečer francuski premijer Edouard Phillipe, dok jedan od čelnika ljevice najavljuje velik otpor novim vlastima.

“Ova većina će imati misiju raditi za Francusku”, istaknuo je Phillipe, nekadašnji član konzervativnih republikanaca.

“Francuzi su svojim glasovima velikom većinom izabrali nadu umjesto bijesa, optimizam umjesto pesimizma, samopouzdanje umjesto povlačenja”.

Francuski premijer se osvrnuo i na rekordno nisku izlaznost na izborima, izjavivši kako “to nikad nije dobra vijest za demokraciju” te da je vlada to interpretirala kao “hitnu nužnost uspjeha”.

“Od ove večeri je vrijeme da predsjednička većina krene na posao”, zaključio je Phillipe, dodavši kako će ona biti ujedinjena iza vlade koja će provoditi predsjednički program.

Tomu će se, kako je najavio, suprotstavljati čelnik stranke Nepokorena Francuska Jean-Luc Melenchon, koji je objavio da je izabran u parlament u Marseilleu te da će njegov pokret stvoriti “koherentnu, discipliniranu i agresivnu” grupaciju u Narodnoj skupštini.

Melenchon, Macronov protukandidat u prvom krugu predsjedničkih izbora, također se osvrnuo na nisku izlaznost, koju je prozvao “civilnim generalnim štrajkom”. Macronova većina u parlamentu u Melenchonovim očima “nema legitimnost” za implementaciju najavljene liberalizacije zakona o radu.

“Obavještavam nove vlasti da im na terenu socijalnih zakona niti jedan metar neće biti predan bez borbe”, poručio je krajnje lijevi čelnik.

Ankete predviđaju da će njegova stranka i komunisti zajedno prikupiti između 22 i 30 mjesta u parlamentu.

Čelnica ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen objavila je u prvim komentarima izbora da je ona izabrana u parlament s oko 58 posto glasova te da će biti parlamentarna zastupnica, kao i da je iz njezine stranke ušlo još najmanje šest kandidata, što im međutim neće biti dovoljno za formiranje parlamentarnog kluba.

“Apsolutno je skandalozno da pokret kao naš, koji je osvojio 3 milijuna glasova u prvom krugu ovih parlamentarnih izbora, neće moći oformiti parlamentarni klub u Nacionalnoj skupštini”, ocijenila je Le Pen kritizirajući izborni sustav.

Ona je također ocijenila da masovna apstinencija na izborima, koja po prvim procjenama iznosi oko 56 posto, u značajnoj mjeri slabi legitimitet Nacionalne skupštine, dodavši da je to vrlo loš početak za novi saziv parlamenta koji će obavljati dužnost sljedećih pet godina.

Dvije anketne ustanove procijenile su po zatvaranju birališta da će Macronova Republika u pokretu (REM) i njezini saveznici Modem osvojiti 355-360 mjesta od ukupno 577 mjesta u donjem domu parlamenta, manje nego što su bila ranija predviđanja.

Treći anketar Elabe prvotno je po zatvaranju birališta Macronovoj koaliciji procjenjivao veći broj mjesta, između 395 i 425, no kasnije je nešto korigirao procjene smanjivši očekivani broj mjesta i procjenjujući osvajanje između 373 i 403 zastupnička mjesta.

Komentiraj