Dvadeset sedam partnera Pariza u Europskoj uniji pružit će izravnu i neizravnu vojnu pomoć vanjskih operacijama Francuske,  napose u Siriji, rekao je u srijedu pred zastupnicima francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

“Svih 27 zemalja članica (EU-a) odlučilo je pružiti potporu Francuskoj, bilo u obliku izravne pomoći na sirijskom poprištu, bilo u obliku neizravne pomoći našim operacijama na Levantu, bilo u obliku neizravne pomoći na drugim poprištima kamo su poslane francuske snage”, rekao je ministar ne rekavši kakva je narav te pomoći što ju je Pariz zatražio nakon napada 13. studenoga.

  • Njemačka je objavila da šalje u Mali 650 vojnika, a Velika Britanija je svoju bazu na Cipru stavila na raspolaganje francuskim vojnim zrakoplovima.

Pomoć svih zemalja EU-a Francuskoj omogućit će “manji obim posla za naše snage, preusmjerenje i bolje korištenje naših mogućnosti”, izrazio je zadovoljstvo Jean-Yves Le Drian tijekom rasprave u Narodnoj skupštini koju je obilježilo glasovanje o produljenju francuske vojne intervencije u Siriji za tri mjeseca.

“Ovo zajedničko djelovanje na europskoj razini koje je potaknula Francuska aktiviranjem članka 42.7 Lisabonskog ugovora je važna vijest”, dodao je ministar.

“Europa smatra da ne može biti po strani vojnog djelovanja za kojim moramo posegnuti” kako bismo neutralizirali skupinu Islamsku državu koja je preuzela odgovornost za krvave napade u Parizu u kojima je 130 osoba poginulo a 350 je ranjeno, ocijenio je.

Komentiraj

FOTO:EPA/ECPAD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.