Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu u ime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP.

Taj 35-godišnjak je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.

Nakon dugog proučavnaja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina. On i njegov brat Jean-Michel su odrasli u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000.-ih godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici  koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.

  • Fabiena Claina, koji se novim imenom zove Omar smatraju jednim od organizatora podružnice za slanje islamističkih boraca u Irak. Osuđen je u srpnju 2009. na 5 godina zatvora.

Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina ranije.

Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu.

Komentiraj

FOTO:EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.