Nizozemski ‘zibar iz pakla’ Jacobus van Nierop (51) osuđen je u utorak na osam godina zatvora u Francuskoj zbog mučenja 120 pacijenata, prenosi BBC. Tužitelji su kazali kako je van Nierop uživao u mučenju pacijenata u malom gradu Chateau-Chinon. Zabranjen mu je rad i dobio je novčanu kaznu od 10500 eura.

Van Nierop je pobjegao u Kanadu kada su se pojavile sumnje te se borio protiv izručenja Francuskoj. Tužitelji su na sudu u Neversu istaknuli kako su njegovi pacijenti završili s polomljenim čeljustima, ozljedama usne šupljine, a često im je vadio potpuno zdrave zube. “Provodio je bespotrebne i iznimno bolne zahvate”, rekla je tužiteljica Lucile JaillonBru.

Njegov je cilj, dodala je tužiteljica, bila zarada novca od osiguranja pacijenata, a i uživao je u uzrokovanju boli. Nierop je priznao odgovornost na sudu, ističući kako se ne sjeća svojih pacijenata. Jedna od njegovih pacijenata, 65-godišnjakinja, rekla je kako joj je ‘zubar iz pakla’ izvadio čak osam zuba odjednom. “Usta su mi bila puna krvi tri dana, nisam imala zube sljedećih godinu i pol”, kazala je.

Nierop tijekom suđenja nije pokazivao nikakve emocije, a na većinu pitanja odgovarao je s ‘nemam komentara’. Obrana je tvrdila kako je Nierop patio od psiholoških problema, a jedan je stručnjak kazao kako su mu narcisoidne osobine oduzele sve moralne vrijednosti. Ipak, drugi stručnjak svjedočio je kako je Nierop točno što radi.

Zubar je uhićen 2013. godine u Francuskoj, nakon što se javilo više od 100 žrtava. Ipak, pobjegao je iz zemlje prije početka suđenja. policija ga je pronašla u malom gradu u Kanadi i uhitila prema međunarodnoj tjeralici.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.