Povijesni čelnik francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pen je u četvrtak isključen iz Nacionalne fronte (FN), stranke koju je osnovao i vodio gotovo 40 godina, nakon sukoba s kćeri Marine kojoj je 2011. prepustio vodstvo.

Le Pen je u četvrtak navečer na I-Tele izjavio da je uvrijeđen tom odlukom i da će ju na sudu poništiti.

Dodao je da se osjeća uhvaćenim u zamku te da mu je postavljena klopka.

 

  • Sklon rasističkim i antisemitskim istupima, on je sankcioniran nakon novog niza provokacija o holokaustu, nakon kojih se Marine Le Pen ogradila od oca.

 

Odluku o njegovom isključenju je donijela većina članova izvršnog odbora FN-a nakon trosatnog ispitivanja 87-godišnjeg Le Pena.

Kako bi bilo nepristrano, Marine Le Pen nije sudjelovala na tom ispitivanju.

Izvršni odbor stranke ga je odlučio isključiti nakon što je Le Pen u travnju ponovio poznate izjave da su plinske komore tek “pojedinost” u povijesti.

To je bilo previše za Marine Le Pen (47) koja je vođenje stranke pokušavala udaljiti od rasizma i antisemitizma prošlosti, iako je zadržala glavnu liniju stranke obilježenu nacionalističkim i antiimigracijskim stajalištima.

Otvoreno se ogradila od oca i naglasila da izvodi “političko samoubojstvo”, a zatim ga je suspendirala iz stranke. Upadom na veliki skup stranke u svibnju Jean-Marie Le Pen je tu suspenziju osporio.

Njezina strategija normalizacije je usmjerena na jačanje ambicija prije predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. za koje joj sve ankete u posljednjih godinu dana predviđaju ulazak u drugi krug.

Komentiraj

FOTO:Franck Prevel/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.