Konzervativac Francois Fillon kojemu u anketama pada potpora zbog sumnje u lažno zapošljavanje, uspio je u ponedjeljak uvjeriti svoj tabor da nema drugog izbora do njegove kandidature na predsjedničkim izborima u Francuskoj, nakon nekoliko pokušaja da ga se prisili na odustajanje sedam tjedana prije izbora.

Nakon krizne sjednice u sjedištu stranke Republikanci, politički odbor je “jednoglasno potvrdio svoju potporu” Fillonu unatoč skandalu o navodnom lažnom zapošljavanju supruge Penelope i njihovo dvoje djece kao parlamentarnih pomoćnika tijekom više godina.

“Republikanci su ujedinjeni oko Francoisa Fillona i odlučni”, rekao je predsjednik Senata Gerard Larcher, nakon te sjednice na kojoj se trebalo “ocijeniti stanje” izborne kampanje koju je ta sudska trakavica potpuno paralizirala uz opasnost da se završi podizanjem optužnice protiv kandidata.

Fillon (63) je pak pozvao “sve muškarce i žene dobre volje da se ujedine” oko njega.

“Izgubili smo previše vremena u ispraznim raspravama, ostavljajući prostora krajnjoj desnici i kandidatima ljevice koji zadovoljno trljaju ruke gledajući našu razjedinjenost”, kazao je, navodi se u tekstu izjave poslane medijima.

Po anketama javnog mišljenja Fillon bi mogao ispasti u drugom krugu 23. travnja, a u drugom krugu bi se natjecali kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen i centrist Emmanuel Macron.

Sve do zadnje minute, bliski suradnici bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja htjeli su ga na sve načine uvjeriti da “preuzme odgovornost i sam si izabere nasljednika”.

No bilo je uzalud. Ohrabren velikim narodnim skupom organiziranim u nedjelju u Parizu, bivši premijer Nicolasa Sarkozyja je pred vrhom svoje stranke opetovao da je njegova kandidatura “jedina legitimna”.

“Još nikad u V. Republici predsjednički izbori nisu bili tako zamršeni”, s ljevicom koja je “izgubila kompas”, krajnjom desnicom koja “jača protueuropski fanatizam” i sve većom popularnosti Emmanuela Macrona, unatoč njegovoj “političkoj nezrelosti” i “slabostima” njegova programa, analizirao je u ponedjeljak Alain Juppe koji je izgubio na predizborima desnice potkraj 2016.

Nezdrava atmosfera nagnala je predsjednika Francoisa Hollandea da prekine šutnju i upozori na “prijetnju” pobjede Marine Le Pen na predsjedničkim izborima. “Moramo izaći iz te strategije straha”, uzvratila je Le Pen.

Komentiraj