U Zagrebu se u utorak održava svečana vojna parada kojom će se obilježiti 20. godišnjica operacije ‘Oluja’. Svečanost će započeti u 18 sati, kada će predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izdati zapovjed ‘Neka mimohod krene!’

Od Držićeve do Savske ulice proći će potom kolona duža od četiri kilometra, u kojoj će sudjelovati više od 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Vukovarskom prolazi pješački dio mimohoda

Naredbom predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović “Neka mimohod krene!”, te zvukovima koračnice “Mi smo garda hrvatska”, u utorak je u Zagrebu službeno počeo svečani vojni mimohod kojim Hrvatska obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Oluje” i oslobađanja okupiranih dijelova države.

Početak mimohoda popratili su plotuni, njih 20, u čast 20. obljetnice Oluje.

MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uveli su građane i uzvanike u svečani mimohod u okviru kojega će Vukovarskom ulicom proći oko tri tisuće sudionika i 300-tinjak vozila, a Grad nadletjeti 30-ak zrakoplova.

Mimohod se, uvjetno, može podijeliti na pješački, zrakoplovni, odnosno letački te dio u kojemu javnost može vidjeti najbolje što Hrvatska ima u oklopno-mehaniziranim postrojbama i naoružanju.

Pješački dio počeo je postrojem zastava, među kojima je bilo i oko 190 zastava ratnih vojnih i policijskih postrojbi.

Postrojbe hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, dragovoljci, veterani, invalidi, zagrebački branitelji, pripadnici pričuvnih postrojbi ponosno koračaju jedni uz druge.

Ulicom koja nosi ime njihova grada heroja, koračaju i vukovarski branitelji na čelu s umirovljenim brigadirom Stjepanom Sučićem.

Živopisnim odorama, mimohod su obojile i povijesne postrojbe – Sinjski alkari, Husari, Domagojevi strijelci, uskoci, đurđevački Picoki,

deset pripadnica Križevačke djevojačke straže i drugi.

Nakon hrvatske prošlosti, Zagreb je imao priliku vidjeti i hrvatsku vojnu budućnost, 53 kadeta, te pripadnike oružanih snaga savezničkih zemalja.

Ipak, najsrdačnije građani su pozdravili sljednike sedam legendarnih gardijskih brigada, sinonima hrvatske ratne pobjede – Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma i Vukova.

Dio svečanog mimohoda su i pripadnici specijalnih vojnih i policijskih snaga, operativne civilne snage poput vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje itd.

Predsjednica poljubila zastavu, dočekana pljeskom

Uoči službenog početka svečanosti, kolonu spremnu za mimohod u otvorenom su vojnom džipu obišli Predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić. General zbora Lovrić prije toga je podnio prijavak predsjednici, istaknuvši kako su postrojbe spremne za pregled. Dok ih je predsjednica pozdravljala pripadnici svečanih postrojbi uzvraćali su uzvikom “Pozdrav!”.

Dolazak džipa na križanje Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice, gdje su tribine za uzvanike i izvođače, građani su srdačno pozdravili pljeskom.

Srdačno su pozdravili i predsjedničino ljubljenje hrvatske zastave.

Naime, predsjednica Grabar Kitarović dovezla se do postrojbe sa zastavama te poljubila državnu trobojnicu.

Svečani mimohod okupio je cjelokupni državni vrh, brojne uglednike iz političkog i javnog života, tisuće građana.

Program svečanog mimohoda

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara.

Slijedi mimohod pješačkih postrojbi, nakon kojega će Vukovarskom proći mehanizirani postroj – motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija bit će i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će ‘specijalci’ pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Svečani mimohod pratit će umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom ‘Lijepa naša’ u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mie Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Mimohod zatvaraju MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U vojno redarstvenoj operaciji “Oluja” sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.

U subotu, 5. kolovoza, 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina.

Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Nastavak obilježavanja proslave te legendarne vojno redarstvene operacije nastavlja se u srijedu u Kninu.

Komentiraj