U Novinarskom domu u petak je predstavljena fotomonografija “Skriveni biseri hrvatskih županija”,  koja na 180 stranica prikazuje fotografije te poznate i nepoznate zanimljive informacije o kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima hrvatskih županija.

 Fotomonografija, u čijem su uredništvu predstavnici svih hrvatskih županija i Grada Zagreba, rezultat je osmomjesečnog rada i izdavački je prvijenac Hrvatske zajednice županija (HZŽ).
 Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Goran Pauk, istaknuo je kako su ‘skriveni biseri’ samo dio onoga što Hrvatska ima, a zadaća županija je da to istakne i prezentira. Hrvatska je komadić raja, a fotomonografija je dokument da se ima čime dičiti, rekao je.
 “Svako malo mjesto, uvalica, rječica, proplanak za mene su jednako lijepi kao i oni veliki u bilo kojem dijelu Hrvatske ili svijeta. Fotomonografija sadrži zanimljive, i ne baš poznate informacije o Hrvatskoj, primjerice gdje je smješten najveći živući organizam u Slavoniji, na kojim rijekama se još uvijek pronalazi tj. ispire zlato i slično”, rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić ističući važnost svakog malog mjesta.
 Fotomonografija prikazuje što to županije zapravo jesu, ne gledajući ih samo kroz velika, nego i kroz mala mjesta i njihove ljepote, dodao je.
 Tolušić je pri tom upozorio na negativne ideje o mogućem ukidanju županija, naglasivši da su županije napravile 1000 EU projekata i da imaju isto toliko nadležnosti. Kazao je da bi se trebalo pisati i reći što to županije rade i koliko vrijede, posebno za malog čovjeka o kojem se ponajviše brinu.
 “Teško je slikom i riječju, na samo osam stranica, prikazati ljepote neke županije, no vjerujem da nam je to pošlo za rukom”, rekla je  članica uredništva Senka Bilać. Ocijenila je da fotomonografija objedinjuje ljepote poznatog i nepoznatoga svih županija.
 Nije se gledalo kroz naočale turizma, nego naočale županija; u fotomonografiji je prikazano i opisano niz ‘malih stvari’,  kao što su narodni običaji, rukotvorine, krajolici, vinogradi i polja, crkvice na osami, stare ruševne kuće, mostovi,  kule, krajolici otoka, mora, rijeka, šuma, krša, a katkad gledano i iz neke druge perspektive, istaknuto je na promociji “Skrivenih bisera hrvatskih županija”.
 Ovom fotomonografijom se ne govori što Hrvatska nije, nego što jest, istaknuo je recenzent Miroslav Ambruš Kiš
 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da imamo najljepšu zemlju na svijetu, dodavši da bi u zajedništvu i s malo organizacije svi građani mogli još bolje i kvalitetnije živjeti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.