U Zagreb 16. svibnja stiže poznati kalifornijski fotograf Nicolò Sertorio radi projekta izložbe umjetničkih fotografija kulturnog krajolika „On the road“ u organizaciji i suradnji Muzeja grada Koprivnice/Galerija Koprivnica, HULU Split/Dioklecijanovi podrumi i Gradskog muzeja Virovitica/Dvorac Pejačević, a pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u Zagrebu i Nacionalnog komiteta ICOM-a, predstavit će se tijekom godine u trima hrvatskim gradovima, Koprivnici (svibanj), Splitu (srpanj) i Virovitici (rujan).

Kustoski projekt više kustosice koprivničkog muzeja Draženke Jalšić Ernečić koji će biti predstavljen u povodu Međunarodnog dana muzeja na temu ”Muzeji i kulturni krajolici”, dobio je značajnu financijsku potporu američkog veleposlanstva u Zagrebu. Osim toga, na nacionalnoj razini izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a prepoznao je tu izložbu kao ”važan i vrijedan element kojim će se obilježiti tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja (Muzeji i kulturni krajolici)” te postao jedan od pokrovitelja cjelokupnog projekta.

U razgovoru za Nacional Draženka Jalčić Ernečić istaknula je da je riječ o izložbi umjetničkih krajobraznih fotografija čiji je autor cijenjeni kalifornijski fotograf iz San Francisca: „Izložba naslovljena ‘On The Road’ prvi put će hrvatskoj likovnoj publici i ljubiteljima umjetničke fotografije predstaviti četrdesetak fotografija velikog formata iz dvaju posljednjih autorskih ciklusa ‘Once We Were Here’ (2013.-2015.) i ‘The Rest Areas of the U.S. South West’ (2012.) koje je Sertorio fotografirao širom Amerike i Europe. Ideja je započela kao jedna gostujuća izložba, a onda se sve domino-efektom omaknulo kontroli. Sertorio je sjajan fotograf i suradnik. Uz izložbu će biti organizirana projekcija, predavanje i razgovor o najnovijem projektu bilježenja američkog kulturnog krajolika koji je Sertorio fotografirao na relaciji između San Franciska i Houstona tijekom ožujka 2016. Radi se o izboru fotografija ‘cestovne sage’ nastale na autocesti HWY50 koja i službeno nosi naslov ‘The loneliest Road in America’, Najusamljenija cesta Amerike. Sertorio jednim dijelom ponavlja legendarnu cestovnu sagu iz 1950. američkog pisca beat generacije Jacka Kerouaca koju prati na relaciji San Francisco – Central City – Denver“.

U Zagrebu će Sertorio u svibnju fotografirati lokalitete Zrinjevca, zagrebačkog vidikovca i Medvednice i upravo će Gradski muzej Virovitica izložbom u Dvorcu Pejačević najaviti drugi dio projekta u kojem će kulturni krajolici Hrvatske biti kasnije predstavljeni američkoj publici u San Franciscu, u dvama zanimljivim fotografskim ciklusima ”Croatian landscapes” i ”Croatian castles”. „Hrvatski krajolici i hrvatski dvorci zasigurno će biti zanimljiva promocija Hrvatske kao destinacije koju slobodno možemo smatrati sinonimom za kulturni krajolik Europe. Uostalom, Sertorio je talijanskih korijena i poznaje europski krajolik ovog dijela svijeta.

Dodatna važnost ovog projekta svakako je preispitivanje i osvještavanje teme kulturnog krajolika na svjetskoj razini. U lipnju ove godine, na 24. generalnoj konferenciji ICOM-a u Milanu, oko teme ‘Museums and Cultural Landscapes’ okupiti će se muzeji cijelog svijeta. Izložbu hrvatskog kulturnog krajolika nećemo predstaviti samo publici u San Franciscu, nego i on-line na blogu i društvenim mrežama, dok nam je krajnji cilj predstaviti fotografije na Getty Imagesu, Lens Cultureu, Pinterestu ili sličnim specijaliziranim portalima namijenjenim promociji profesionalne fotografije koji imaju milijunske dnevne preglede“, rekla je za Nacional Draženka Jalčić Ernečić.

Komentiraj

PREKOMICHAEL TUCKER
Podijeli objavu
Prethodni članakIndirekt – festival za publiku koja želi nešto više
Sljedeći članakIna: Prema prvim nalazima, izvor onečišćenja u Kostreni odvodna cijev
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.