Academia Cravatica

Academia Cravatica ove je godine obilježila 350. obljetnicu imenovanja kravate na dan kada se u povijesti dogodio preustroj konjaničke pukovnije Royal Cravates.

Tristo pedeset godina kasnije, na važan povijesni datum 21. lipnja (dan ljetnoga solsticija) i na dan kada je kralj Luj XIV. prvi puta zavezao kravatu – čin koji je oslikao francuski slikar Henri Testelin, predstavljen je video materijal koji podsjeća na značajan događaj koji su kravatu još jednom predstavili svijetu i Grad Zagreb potvrdili kao prijestolnicu kravate.

Počasnim ‘Hodom za kravatu’ već osmu godinu za redom, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Kravat – pukovnija održava smjenu straže na Trgu Sv. Marka i u užem središtu grada, podsjećajući time na povijesni značaj Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu, nakon kojeg se dogodilo imenovanje kravate, odnosno rupca (šala) koji su vojnici Kravat-pukovnije nosili vezanog oko vrata.

Jubilarnom obljetnicom ovih važnih događanja, Academia Cravatica podsjeća kako je kravata (rubac), imenovana po Hrvatima, bila prihvaćena na francuskom dvoru i time ušla na velika vrata u svijet mode i tu se zadržala do današnjih dana. Iako je doživjela mnoge transformacije, ostala je važan modni detalj te simbol vezivanja i odanosti.

Komentiraj