Projekcijom kratkoga filma „Horvatovi“ redatelja Arsena Oremovića i njemačkoga dugometražnog igranog filma „Dok smo sanjali“ redatelja Andeasa Dresena, u ponedjeljak navečer je na terasi Agencije za vodne putove u Vukovaru svečano otvoren 9. Vukovar film festival (VFF).

Na tome filmskom festivalu podunavskih zemalja do 29. kolovoza bit će prikazano 84 filma podijeljenih u 11 kategorija od kojih su tri natjecateljskog karaktera – dugometražni igrani film (osam filmova), kratkometražni igrani film (osam filmova) i dokumentarni film (15 filmova).

Otvarajući festival zamjenica vukovarskog gradonačelnika Marija Budimir istaknula je da je Vukovar ponosan domaćin filmskoga festivala kojim „šaljemo poruku kulture, dijaloga i prihvaćanja drugačijeg“.

Pozdravljajući svečani skup u ime Vlade RH zamjenik ministra kulture Alen Kajmović među ostalim je naglasio da je na inicijativu Ministarstva kulture VFF dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta u europskoj strategiji za podunavsku regiju.

Pozdravne riječi uputila je i zamjenica francuskog veleposlanika u RH Clelia Chevrier naglasivši da ove godine u okviru projekta „Randez vous“ surađuje Ferstival Francuske u Hrvatskoj i Vukovar film festival te će u Vukovaru biti prikazano šest francuskih filmova, ali i izložba fotografija „Glumice“ svjetski poznate fotografkinje Kate Barry, prerano preminule kćeri glumice i pjevačice Jane Birkin i skladatelja Johna Barrya.

Pozdravne riječi uputili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te direktor festivala Igor Rakonić.

Paralelno s događanjima na prostorima Agencije za vodne putove u Perivoju dvorca Eltz večeras je prikazan britanski film „45 godina“ sa izvrsnim ulogama Charlotte Rampling i Toma Courteneya koji su na ovogodišnjem berilnskom filmskom festivalu dobili nagrade za najbolje glumce.

Kasnije večeras na terasi vukovarskoga hotela Lav očekuje se nastup Filipa Šovagovića sa svojim bendom „Deda de mol“.

 

  • Tijekom šest festivalskih dana filmovi će biti prikazivani na četiri lokacije u Vukovaru i to na terasi Agencije za vodne putove, dvorcu Eltz, Cinestaru kao i na Vukovarskoj adi, potom i u kinu u Borovu naselju, na lokaciji novootvorenoga Muzeja vučedolske kulture te u Centru znanja u Vinkovcima i Centru kulture u Valpovu.

 

O najboljim kratkometražnim i dugometražnim filmovima na 9. VFF odlučivat će tročlani žiri kojega čine redatelj Pjer Žalica, glumica Areta Ćurković i filmski kritičar Igor Starčević dok žiri dokumentarnoga filma čine redateljica i producentica Dana Budisavljević, novinar i urednik Robert Tomić Zuber kao i urednička legenda HTV-a Đelo Hadžiselimović.

Ovogodišnji festival obilježit će i četiri filmske radionice (radionica „Od ideje do realizacije“, radionica animiranog filma i dunavska scenaristička radionica i adionica „Svijet u tvojoj ruci“), kao i četiri okrugla stola.

Hrvatsku premijeru sutra navečer u Perivoju dvorca Eltz imat će izvan glavnoga programa novi film Woodya Allena „Nerazuman čovjek“, a dan poslije hrvatsku će premijeru na istome mjestu imati i film Mattea Garronea „Priča nad pričama“.

Nakon filmskih projekcija u kasnim noćnim satima za sve one željne partyjanja na terasi Golubica malla tijekom svih šest večeri održavat će se koncerti popularnih DJ-eva.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.