Ovog vikenda već tradicionalno se u Svetom Ivanu Zelini na povijesnom lokalitetu Prodanec održao Međunarodni Viteški turnir Vitezova Zelingradskih.

Iznimno bogat program ovoga događanja u organizaciji Muzeja Svetog Ivana Zeline ponudio je sadržaj za cijelu obitelj: od dječjih radionica, spektakularnih viteških borbi, bojnih naprava, zabavnih priredbi, streličarstva, starih zanata, tradicionalnih srednjovjekovnih pića, do vrlo atraktivnog konjičkog programa.

Na turniru je ove godine sudjelovalo više od stotinu oklopljenih vitezova uz nastupe viteških, streličarskih i artističkih skupina iz čak deset zemalja Europe. Najatraktivniji dio programa već tradicionalno je bila Noćna opsada grada, gdje je uz gađanje vatrenim strijelama i kuglama, nastupila borba vitezova za osvajanje dvorca. Osim fascinantne viteške borbe i opsade grada te noćne bitke i najmlađi su mogli uživati u Dječjoj opsadi grada, kao i malo mirnijem Princezinom dvorcu s labirintom.

“Ponosni smo što iz godine u godinu, na dva dana, Sveti Ivan Zelina postaje srednjovjekovno sjecište brojnih viteških, streličarskih i artističkih skupina, ali i svih ostalih posjetitelja željnih jedinstvene zabave. Veseli me što svake godine Međunarodni viteški turnir postaje sve posjećeniji i unaprijed se radujem sljedećoj godini kada ćemo opet svjedočiti srednjovjekovnoj čaroliji“, izjavio je Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Počeci Muzeja Sveti Ivan Zelina se naziru od 1977. godine kada je osnovana Zavičajna zbirka, da bi 1988. godine bio osnovan Zavičajni muzej, danas Muzej Sveti Ivan Zelina. U Muzeju se nalaze predmeti od prapovijesti do današnjih dana, a kako Muzej nema stalni postav, građa se izlaže na povremenim izložbama. Muzej raspolaže s građom od 14 000 predmeta smještenih u 16 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava s ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka s nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana te etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Komentiraj