U nedjelju je na zagrebačkom jezeru Jarun svečano obilježena 26. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Održan je letački program, pokazne vježbe i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, a na Jarun je stigla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te velik broj Zagrepčana.

“Hrvatske oružane snage, hrvatska vojska oslobodile su Hrvatsku i u međuvremenu su se profilirale iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju. Hrvatski građani mogu biti apsolutno sigurni da hrvatske oružane snage, Hrvatska vojska, osigurava Republiku Hrvatsku”, rekla je predsjednica.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izražavajući svoje zadovoljstvo svime što je prezentirano kratko je rekao “Kao vojnik ja sam uvijek ambiciozan i moja je zadaća brinuti o sigurnosti, jačati hrvatsku vojsku i oružane snage. Timski, zajedno s načelnikom Glavnog stožera, zajedno sa svim vojnicima, dočasnicima i časnicima upravo na tom jačanju zajedno radimo”.

Zagreb, 28.05.2017. – Središnja svečanost u prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.
foto HINA/ Daniel KASAP

Svečani program na zagrebačkom Jarunu je započeo ispaljivanjem 26 počasnih plotuna koje su pripadnici Samohodne haubičke bojne Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske ispalili iz osam brdskih topova kalibra 76 milimetara. Svaki plotun je pri tom simbolizirao jednu godinu u dvadeset i šest godina dugoj povijesti Oružanih snaga Republike Hrvatske i podsjećao je da su u temelje naše Domovine ugrađeni životi mnogih hrvatskih sinova i kćeri.

Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi koje su izveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-171 SH. Na visini od 1200 m, iz helikoptera je iskočilo pet padobranaca, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga.

Zagreb, 28.05.2017. – Središnja svečanost u prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.
foto HINA/ Daniel KASAP

Uslijedio je ceremonijalni nastup pripadnika Počasno zaštitne bojne koji su u svojoj vojno-akrobatskoj vježbi prikazali atraktivnu kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka. Njihov nastup, osim izuzetnog vizualnog dojma pruža i akustični doživljaj koji se postiže ujednačenim udarcima rukom po naoružanju, ili pak naoružanjem u podlogu. Vojno-akrobatsku vježbu izvodi skupina koja je sastavljena od trinaest pripadnika PZB-e, odjevenih u granske počasne odore Hrvatske kopnene vojske te uz korištenje poluautomatske puške M59/66 koja je posebno modificirana za provedbu počasnih postupaka.

U nastavku programa je na jarunskom poluotoku izvedena pokazna vježba pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga “Borbeno traganje i spašavanje u neprijateljskom području”, a prema zamišljenom scenariju, na poluotoku se u neprijateljskom području nalazio pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji je nestao u prijašnjoj akciji. Zadaća namjenskog tima za borbeno traganje i spašavanje Zapovjedništva specijalnih snaga bila je provođenje operacije borbenog traganja i spašavanja s ciljem povrata izoliranog pilota. Bila je to prilika da specijalci, po osposobljenosti i znanjima pripadnici vojne elite, demonstiraju dio svojih vještina: izlazak iz helikoptera tehnikom repelinga uz nošenje naoružanja i opreme, osiguravanje zone za slijetanje, lociranje, medicinsko zbrinjavanje, izvlačenje posebnom tehnikom (tzv. “grozd”) i sl. što je gledateljstvo na zagrebačkom Jarunu s napetošću pratilo i pozdravilo čvrstim pljeskom.

Zagreb, 28.05.2017. – Središnja svečanost u prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.
foto HINA/ Daniel KASAP

Kraj programa obilježio je letački program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje”. Za ovu priliku “Krila Oluje” predstavila su letački program u trajanju od oko 8 minuta tijekom kojih je šest vrsnih letača izvelo Pozdravni prelet, Petlju, Bačvasti valjak i kosu petlju, Vertikalni valjak i kovit, Pojedinačne valjke te Dvostruko i trostruko ogledalo – Dia, izvijestili su iz MORH-a.

Komentiraj