NOVO: 13:08 – Obje djevojke puštene su iz policijske postaje.

———————————

12:44 – Do policijske postaje stigla je hitna pomoć koja će evidentirati ozljede na djevojkama, nakon čega se očekuje da će biti puštene.

———————————

12:38 – Gitaristica koja je prosvjedovala ispred kolone “Hod za život” je hrvatska pjevačica sa svjetskom karijerom, Splićanka Dunja Ercegović, poznata pod umjetničkim imenom Lovely Quinces.

 

Druga djevojka koja je prosvjedovala je slikarica s Lošinja Dunja Janković, koja je magistrirala u New Yorku na School of Visual Arts.

Obje su još uvijek zadržane u policijskoj postaji.

———————————

12:13 – Policija je pozvala hitnu pomoć da pregleda dvije priveden djevojke kako bi se utvrdilo jesu li ozlijeđene prilikom okršaja sa zaštitarima povorke “Hod za život”.

Također, u tijeku je pregled snimke okršaja kako bi se utvrdilo jesu li djevojke pružale ili nisu otpor zaštitarima.

Valja napomenuti da za razliku od djevojaka, nijedan zaštitar ili bilo koja druga osoba iz povorke “Hod za život” nije privedena, upsrkos incidentu.

12:09 –  Supruga premijera Tihomira Oreškovića je u koloni hod za život. Na pitanje novinarke N1 zašto im se pridružila, odgovorila je:

– Svaka razborita osoba treba podržati inicijativu”Hod za život”.

 

———————————

11:53 – Jedan dio prosvjednika sa skupa za pravo na pobačaj otišao je prosvjedovati ispred policijske postaje u Petrinjskoj dok se ne puste dvije djevojke koje su stale ispred kolone “Hod za život”.

One tvrde da su ih napali pripadnici osiguranja te kolone, dok je cijelo naguravanje snimljeno kamerom.

Ispred policijske postaje na Strossmayerovom trgu je 50 prosvjednika.

———————————

11:45 – Predstavnici kolone “Hod za život” stigli su na trg gdje im s bine pjeva Ivana Marić, a uskoro se očekuje i dolazak Jasmina Stavrosa. Tramvajski promet preko trga je obustavlje, a tramvaji čekaju u dugoj koloni.

11:30 – Tri su djevojke iz kolone koja je za pravo na pobačaj prosvjedovale ispred kolone “Hoda za život”, javlja nam naš novinar s terena.

Jedna je ispred kolone stala s gitarom, a odmah nakon nje je izašla druga i uzviknula “moje tijelo, moje pravo”, nakon čega je počelo naguravanje sa zaštitarima. Uz njih je prosvjedova još jedna djevojka, a policija je privela njih dvije.

Sve se to odvijalo na Strossmayerovom trgu kad su se dvije kolone srele.

 

 

11:10 – Oko 3000 prosvjednika inicijative Hod za život krenulo je prema Trgu bana Jelačića, piše N1.

Jedna prosvjednica koja se zalaže za pravo na pobačaj stala je ispred povorke s gitarom, no policija ju je odvela. Djevojka je kazala da je blokirala put povorci jer ne može gledati kako se ukida pravo po pravo te kako od govorancija nema ništa.

Za N1 je kazala da su je trojica redara inicijative Hod za život ”naguravala i vukla za ruku”.

U organizaciji Građanske inicijative Hod za život, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u subotu oko 10 sati počelo je okupljanje protiv pobačaja više od tisuću sudionika koji se zalažu za dostojanstvo čovjeka od začeća do smrti, a nasuprot njima, na susjednom Strossmayerovom trgu, na kontra prosvjedu okupilo se tristotiinjak aktivista koji se zalažu za pravo na izbor.

Kolonu protivnika pobačaja koja je krenula prema Trgu bana Jelačića, na Strossmayerovom trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj, a u jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih skupina, no sve je prošlo bez većeg incidenta.

Sudionici prosvjeda koji se protive pobačaju su se s crvenim, plavim i bijelim balonima okupili na Tomislavcu, gdje je postavljen autobus s kojeg izvođači pjevaju pjesme.

Prema programu, okupljeni će pod sloganom “Za život, obitelj i Hrvatsku” krenuti u “prvi nacionalni hod za život”. Kolona će preko Zrinjevca doći na Trg bana Jelačića, gdje će biti organiziran program.

Miroljubivim hodom, kako navode,  žele svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, te činjenicu da je upravo čovjek najvrjednije bogatstvo za obitelj i Hrvatsku.

U isto vrijeme održava se i protestni skup koji organizira novonastala građanska inicijativa “Obrani pravo na izbor”. Oni, pak, kažu kako žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

Zagovornici prava na pobačaj na glavnoj pozornici postavili su transparent “Samo u Sekularnoj državi ravnopravnost je moguća i nećemo natrag na ilegalni pobačaj.

O pravu na izbor vezano za prekid trudnoće govorit će predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Platforme 112, Lezbijske grupe Kontra, Inicijative Dobrodošli i Zagreb Pridea.

Oba skupa osigurava policija.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.