HDSSB i Živi zid u četvrtak na konzultaciji s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, nisu dali potporu niti jednoj koaliciji, a Narodna stranka – reformista za mandatara je podržala  Zorana Milanovića.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je kako je njegova stranka u novom sazivu Hrvatskog sabora spremna biti i u opoziciji, istaknuvši kako niti jednoj opciji nisu dali potpise svojih zastupnika.

  • “Ako bude bilo potrebe za sklapanjem parlamentarne većine spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš program je vrlo jasan – Slavonija čeka”, kazao je Vulin.

Smatra kako je još uvijek sve u rukama Mosta, da je situacija još nestabilna i ako se to u nekoliko idućih dana ili tjedana ne promjeni, HDSSB je spreman razgovarati i preuzeti odgovornost, rekao je.  Vulin je napomenuo da su spremni razgovarati s onima koji imaju šansu sastaviti parlamentarnu većinu bez nekog dugog oklijevanja i klauzura od nekoliko dana, jer, dodao je, njihov je program vrlo jasan.

Upitan hoće li u Saboru HDSSB osnovati klub zastupnika sa strankom Milana Bandića odgovorio je da ništa nije konkretno dogovoreno, te kako ima mogućnosti za suradnju i u tom smislu.

Sinčić: Živi zid ne podupire ni jednu koaliciju

I predsjednik Živog zida Ivan Sinčić izvijesti je kako je predsjednici Grabar-Kitarović, na upit hoće li dati potporu HDZ-ovoj ili SDP-ovoj koaliciji, odgovorio da to nije moguće jer ostaju iza one politike koju su obećali svojim biračima.

“Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se Živi zid zalaže – ukidanje valutne klauzule, kazneni progon guvernera HNB-a Borisa Vujčića, smjene korumpiranih sudaca i slično,  mi ćemo mjere korisne hrvaskom narodu podržati u Saboru bez obzira od koga dolazile”, naglasio je Sinčić.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Čačić podupro Milanovića za mandatara

Predsjednik Narodna stranka – reformista, Radimir Čačić, na konzultacijama je podupro Zorana Milanovića za mandatara.

Pedsjednicu Republike izvijesti je kako smatra da su novi izbori najgore rješenje u ovom trenutku za zemlju, ne samo zbog cijene, već i zbog ukupne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je.

No, ako Milanović uz potporu reformista i svih drugih koji su mu je dali, ne uspije formirati parlamentarnu većinu, Čačić je najavio i da je spreman – ako desni centar formira većinu,  njihovoj vladi dati podršku.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

“Ne mislim da treba izigravati demokratsku volju građana na bilo kakav način. Svaka stranka u parlamentarnoj demokraciji dužna je za svoje programe, projekte i uvjerenja zalagati se i na taj način da preuzme odgovornost i u izvršnoj vlasti, primjereno podršci koju je dobila”, kazao je.

Čačić je zaključio da je u sadašnjoj situaciji potpuno jasno kako samo Most odlučuje ide li se na nove izbore ili ne. Dodao je da ne zna što će se desiti,  i da će prvi test biti pokušaj konstituiranja Sabora.

Komentiraj