Svetom misom, koju je u petak navečer u Svetištu Gospe na Vodici predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, metropolit mons. Đuro Hranić, svečano je obilježena 150. obljetnica jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije i hrvatskog dijela Srijema.

Ilačko Svetište Gospe na Vodici nastalo je 1865., na mjestu neprotumačenog izvora vode, rekao je nadbiskup Hranić u propovijedi, istaknuvši kako proteklo stoljeće i pol tamo ne prestaju hodočašća brojnih vjernika.

Ilača je jedno od rijetkih svetišta na kojima se, poslije lurdskih ukazanja, pojavio takav izvor, rekao je podsjetivši kako se ondašnji đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer zauzimao da se u Ilači njeguje “zdrava marijanska pobožnost”.

 

  • “Duhovnost koja se ovdje razvijala nikada nije polazila niti se temeljima na privatnim ukazanjima i čudesnim događajima, nikada nije težila za čudesima i čudesnim ozdravljenjima niti je ikoji biskup kasnije morao reagirati zbog pozivanja na nepriznata ukazanja ili neku nezdravu pobožnost”, kazao je nadbiskup.

 

Na Ilačkoj Vodici, po njegovim riječima, uvijek se tražila vjera i povjerenje u Boga kakvo je resilo Blaženu Djevicu Mariju.

A Djevica Marija, kaže on nadbiskup, nikada nije bježala od križeva i poteškoča niti je tražila da ih bude oslobođena.

Hodačašća u Ilaču uvijek su vjernicima bila izvor snage za svakodnevne probleme i poteškoće, poručio je, pozvavši vjernike da se odupru poteškoćama s povjerenjem u snagu koju im nudi Isus Krist.

Ilačko Svetište Gospe na Vodici prema vjerovanju nastalo je 1865. na putu iz mjesta Nijemci prema Ilači gdje se pojavio izvor vode. Jedan mještanin iste je noći u snu vidio Blaženu Djevicu Mariju s Isusom u naručju koja mu rekla da je izvor njezin, te da ga ogradi i ne dopusti da se na njemu napaja blago. Mladić je izvor ogradio, a prvi hodočasnici nazvali su ga Gospinom vodicom.

Pokraj izvora je 1870. posvećena i crkva oko koje je perivoj s postajama križnog puta. Za potrebe misnog slavlja na otvorenom sagrađen je natkriveni prostor s oltarom, a 1981. godine i kamena kapelica s kipom Gospe Ilačke. Svetiše je oštećeno u Domovinskom ratu nakon kojega je obnovljeno i godišnje ga pohodi brojni vjernici, posebice oko blagdana Velike i Male Gospe.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.