Dvadesetak baza u kojima žive radnici koji rade za naftne tvrtke evakuira se u okrugu 50 kilometara sjeverno od Fort McMurrayja u kanadskoj Alberti od ponedjeljka navečer zbog još uvijek aktivnog požara, objavio je krizni centar.

Naredba o obveznoj evakuaciji izdana je u ponedjeljak u 22 sata po lokalnom vremenu (6 sati ujutro u utorak po srednjeeuropskom) za sve radničke nastambe i naftna postrojenja između Fort McMurrayja i nekoliko kilometara južno od Fort MacKayja, odnosno za cijelu zonu eksploatacije bitumenskog pijeska. Naredba o evakuaciji odnosi se na oko 8000 osoba, po regionalnoj upravi Wood Buffalo.

U utorak je nekoliko tisuća zaposlenika naftnih kompanija i uslužnih djelatnosti nastavilo s evakuacijom prema sjeveru zbog prekida autoceste 63 prema jugu.

Prethodnog je dana premijerka Alberte Rachel Notley govorila o vrlo teškim uvjetima u čitavoj zoni jer plamen stvara gusti dim što odgađa radove na popravku mreža i infrastrukture u Fort McMurrayju, iz kojeg je dio stanovništva evakuiran još prije dva tjedna.

Ukupno je područje oko Fort McMurrayja već napustilo gotovo 100.000 osoba a velika većina zaposlenih u naftnim kompanijama nije se vratila u svoje baze s obzirom na novu naredbu o evakuaciji.

U Alberti je još uvijek aktivno petnaestak požara od kojih su tri izvan kontrole. Požari su se počeli širiti 1. svibnja.

Komentiraj