Najnovija Fordova inovacija, svjetla koja uočavaju prijetnju i dodatno je osvjetljavaju.

Autonomna vozila su ipak još godinama daleko, ali već danas koristimo prednosti naprednih tehnologija. Ford trenutno usavršava napredni sustav koji će koristiti infracrvene kamere za detekciju neočekivanih zavoja i prijetnji na cesti koje bi mogle biti teže uočljive za vozače.

Ford Pametna svjetlaRazvijen od strane Fordovog odjela za istraživanje i inovacije u Aachenu ovaj napredni sustav prednjih svjetala zapravo koristi pregršt pametnih trikova za osvjetljavanje ceste gdje je to najpotrebnije. Kad su dostupni GPS i mapirani podaci, sustav će osiguravati da se prednja svjetla, koja uključuju dodatni par svjetala, mogu zakretati lijevo i desno u smjeru nadolazećeg zavoja ceste ili u slučaju boljeg osvjetljavanja prepreka koje bi inače bile teško uočljive za vozača.

No, kada GPS nije dostupan, ovaj sustav raspolaže infracrvenom kamerom koja služi kao noćni vid. Ne samo da može prepoznati prijetnje na cesti kao što je pješak u mraku i automatski ga osvjetliti, nego mogu prepoznati i oznake na cesti kao što su znakovi koji ukazuju da dolazi lijevi, odnosno desni zavoj.

Ford nam poručuje da će ovaj sustav biti dostupan u skoroj budućnosti na više modela u gami. Za vrijeme vožnje noću, poboljšana svjetla vozačima će osiguravati vidljivost više informacija a zauzvrat će doprinjeti većoj sigurnosti na cestama.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.