Na Festivalu europskog filma koji se od 15. do 21. srpnja održava u mjestu Paliću u Srbiji u programu Hrvatska u fokusu bit će prikazano devet hrvatskih filmova, a osim toga, u natjecateljskom programu bit će prikazan dugometražni igrani film Igora Bezinovića “Kratki izlet”, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Kako se ističe u priopćenju, fokus program organiziran je kako bi se skrenula pažnja na uspjehe koje je hrvatski film ostvario u proteklom desetljeću, a prezentirat će se igrana, dokumentarna i animirana produkcija.

Od dugometražnih igranih filmova u programu su “Ustav republike Hrvatske” Rajka Grlića, “Goran” Nevija Marasovića, “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića i “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić. Kratkometražni igrani film predstavit će već višestruko nagrađivana “Zvir” Miroslava Sikavice i dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, “Piknik” Jure Pavlovića.

Publika u Srbiji imat će priliku pogledati i srednjometražni dokumentarni debitantski film Pere Kvesića “Dum spiro spero”, a hrvatsku animaciju predstavljaju kratkometražni filmovi “Planemo” Veljka Popovića i manjinska hrvatska koprodukcija “Ježeva kuća” Eve Cvijanović.

Dugometražni igrani film “Kratki izlet” redatelja Igora Bezinovića uvršten je u natjecateljski program.

Žiri Festivala europskog filma Palić dodjeljuje nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a dodjeljuje se i Specijalna nagradu žirija. Žiri kritike dodjeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

U ovogodišnjem žiriju festivala su rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe.

Komentiraj