Danas se na zagrevačkom Županijskom sudu nastavlja suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija. Slučaj vodi sutkinja Irena Kvaternik, a danas svjedoči bivša premijerka Jadranka Kosor, javlja N1.

Kosor je za vrijeme svjedočenja govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke te da su rasprave bile mirne. Kosor je rekla i kako je HDZ, obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna.

Rekla je da je Mladen Barišić, nakon što je razriješen dužnosti rizničara u stranci, predao novac. “Taj novac nam nije trebao jer smo imali prihode od 47 milijuna kuna s donacijama, a rashodi su iznosili 37 miijuna kuna. Barišić je o tom novcu koji je ostao kod njega rekao da su da su to stranci dali”, rekla je Kosor.

Tvrdi da novac, 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura, za koji je donijeta odluka da se preda DORH-u, nije vidjela. Nije se mogla sjetiti okolnosti smjene Branke Pavošević, bivše šefice računovodstva HDZ-a, kao ni je li bila prisutna prilikom Barišićeve predaje novca. Naglasila je da bi danas vjerojatno odlučila drugačije – da se novac vrati donatorima.

Na pitanje o odlasku Ive Sanadera i razlozima njegova isključenja, Kosor je ispričala da ju je Sanader pozvao u svoj dom krajem lipnja 2009. godine i rekao joj da odlazi i da će predložiti nju da ga zamjeni. Nije rekao zbog čega odlazi ni na sjednici Kluba zastupnika, a Kosor kaže da je ona, kao i ostali članovi stranke, bila u šoku.

“Prvih 6 mjeseci Sanader je bio počasni predsjednik, dolazio je na sjednice Predsjedništva i redovito kontaktirao sa mnom, pokušavao usmjeravati moj rad. Pozivao me na ručak i davao savjete”, ispričala je te kazala da je inzistirao na počasnoj pločici na vratima kroz koja se ulazi u dio stranke gdje je ured predsjednika HDZ-a. U siječnju 2010. godine na konferenciji ovinare izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji Kosor vodi stranku te radom vlade, što je doživljeno kao pokušaj rušenja HDZ-ove vlade. “Nakon toga su se krenuli redati prijedlozi da se Sanader briše iz stranke i konačno je izbrisan većinom glasova”, rekla je Kosor.

Potom je s ispitivanjem započela Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Kosor je rekla da s Mladenom Bajićem, tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom, nije imala kontakte vezano uz procese protiv Sanadera. “Kad bi netko to spomenuo, rekla bih da me se to ne tiče”, rekla je Kosor.

“Je li bilo kakvog sastanka vas s Barišićem i Bačićem?”, pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. “Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu”, odgovorila je.

Na pitanje nije li joj bilo sumnjivo da novac nije u poslovnim knjigama, Kosor kaže da ne jer su zakoni bili drugačiji. “Tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije”, rekla je.

Na pitanje je li Bajiću slala informacije da bi neke osobe htjele nešto govoriti u DORH-u, rekla je da su bila dva slučaja kad su joj se ljudi obratili da imaju puno toga reći.

“Rekla sam da mogu tamo nazvati (DORH) i reći, ali da ja o tome ne želim ništa čuti”, rekla je Kosor, a na pitanje o tome koje su to osobe bile, spomenula je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Komentiraj