Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić  dobio je Nagradu za najbolju fotografiju na 23. San Gio’ Verona video festivalu – međunarodnom filmskom festivalu u Veroni.

U obrazloženju, žiri je naveo da tu nagradu dodjeljuje “‘Neželjenoj baštini’ za  prikaz oštre, ali dosljedne slike uništenja spomenika posvećenih Narodnooslobodilačkoj borbi Jugoslavije,” navodi autorica u priopćenju o nagradi.

Film je  do sada osvojio prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu,  nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global  film festivalu u San Diegu  i Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

U priopćenju Škorić podsjeća da stominutni film  „Neželjena baština“ priča o spomenicima vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće, stoji u priopćenju.

Snimanje filma, nastalog u produkciji Artizana filma, potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Komentiraj